HEUSDEN-ZOLDER – “We zijn méér dan een sportclub, we moeten ons ook vermaatschappelijken”, zei Akin tegen mij op onze eerste ontmoeting. 

“We hebben ons sinds de oprichting apart van andere sportclubs proberen positioneren door bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk te doen.”

Akin Duran (30) is trainer en oprichter van de pas opgerichte kickboxclub Husdinio Gym te Heusden-Zolder in België.

Foto’s: Akin Duran

“Toen de pedagogische directeur van het Don Bosco Instituut Helchteren hoorde van onze visie als sportclub, vroeg hij om een samenwerking. We hebben hierover gebrainstormd en kwamen op het idee om iets te betekenen voor het lokale opvangcentrum voor vluchtelingen in Heusden-Zolder ”, zegt Akin.

We zijn toen met twee groepen, waaronder onze sportleden en de leerlingen van Don Bosco, afgereisd naar het vluchtelingencentrum. Eerst kregen we een korte inleiding over de procedure via dewelke vluchtelingen asiel kunnen aanvragen. Hierna hebben we onze mouwen opgestroopt en hebben we met onze sportclub en een aantal leerlingen het sportcentrum binnen het opvangcentrum opgeknapt, een aantal gewichten en sportmatten geplaatst en een zelfgemaakte bokszak van autobanden opgehangen”, aldus Akin.

Vorig jaar Turkse moskee opknappen, dit jaar een vluchtelingencentrum

“We proberen met onze school elk jaar iets te doen voor het goede doel. Vorig jaar hadden we een samenwerking met een Turkse moskee. Een van onze klassen heeft zich toen ingezet voor de jongerenzaal van de moskee die opgeknapt moest worden. Toen ik het project van Akin hoorde, nam ik contact met hem op en kwamen we op het idee om iets goed te doen voor het lokale vluchtelingencentrum”, vertelt pedagogisch directeur Benoît Berteele.

Geestelijke ontwikkeling is even belangrijk

“De fysieke ontwikkeling van de jeugd is belangrijk. Dat bereik je door te sporten. Maar de geestelijke ontwikkeling is even belangrijk. Nadat we onze taken hadden vervuld, hebben we aan de tafel gezeten met Afghaanse en Kirgizische vluchtelingen. Als je hun verhalen hoort, dan merk je hoe gemakkelijk wij het hier hebben en leer je ook empathie hebben voor mensen die het moeilijker hebben dan jou,” vervolgt Akin zijn verhaal.

Bron: DJT