De Derebaşı Bends in de Turkse Zwarte Zeeregio is een van de meest verraderlijke wegen ter wereld. Het wordt beschouwd als een droombestemming voor extreme avonturiers.

De 3,5 km lange bergpas loopt over de 1800 meter hoge Soğanlı berg tussen de binnenlandse provincie Bayburt en de kustprovincie Trabzon. Het heeft 13 naaldbochten waarvan men zegt dat deze onmogelijk zijn om in een enkel manoeuvre uit te voeren.

De sterke verhoging van de bergen scheidt de regenachtige en vochtige Zwarte Zeeregio van het continentale Oost-Anatolië, de meest oostelijke en tevens grootste en dunst bevolkte regio van het land.  Door deze geografische situatie is er op de Derebaşı Bends vaak mist, regen, lawinegevaar en zijn er regelmatig aardverschuivingen. Gedurende zes maanden per jaar wordt alle transport op de weg stopgezet wegens sneeuwval.

Meest gevaarlijke weg ter wereld

Derebaşı Bends werd twee jaar geleden uitgeroepen tot de meest gevaarlijke weg ter wereld door de site www.dangerousroads.org.

Er wordt gezegd dat de weg nog iets gevaarlijker is dan de Yungasweg in Bolivia, die ook wel de “Weg van de Dood” wordt genoemd. De pas, die deel uitmaakt van de 106 kilometer lange D915-weg, werd oorspronkelijk gebouwd in 1914. Dit gebeurde toen de Russische bezetters de lokale bevolking aannam om een weg over de berg uit te hakken.

De lokale bevolking bleef de weg gebruiken, ondanks dat er veel levens verloren gingen gedurende de jaren bij het gebruik ervan. De bergweg heeft geen relingen, waardoor er enkele angstaanjagende afgronden open staan.

Sabah