“Het idee van een Europese beschaving is ten einde gekomen,” zei president Erdogan maandag tijdens een toespraak in het presidentieel paleis. Hij uitte felle kritiek op de onverschilligheid van de Europese landen jegens de humanitaire tragedies in Syrië en Myanmar.

“Europa stierf in Bosnië en werd begraven in Syrië. De lichamen van onschuldige kinderen die aanspoelen zijn de grafstenen van de westerse beschaving. Helaas zijn de oude Europese waarden in de afgelopen zeven jaar in diskrediet gebracht en vernietigd door hun eigenaars,” zei de president tijdens een bijeenkomst ter herdenking van de overleden Bosnische leider Alija Izetbegovic (oud-president van Bosnië-Herzegovina).

“Degenen die de gruweldaden in Bosnië niet zagen, zijn ook nu doof en blind voor de wreedheden in Rakhine,” haalde Erdoğan aan.

Hij voegde eraan toe dat hoewel de tijden en actoren zijn veranderd, de pijn en het lijden van de mensen niet is opgehouden doordat de “imperialistische bloedzuigers alles en iedereen blijven uitbuiten.”

“Wat is het verschil tussen wat er 25 jaar geleden in Bosnië is gebeurd en wat we vandaag de dag in Syrië meemaken?”

Sabah