Rusland zal in juli 2019 de eerste batterijen van het S-400 luchtverdedigingssystemen leveren. Turkije vroeg Rusland om de levering te vervroegen.

Het hoofd van het Turkse aanbestedingsagentschap heeft na een gezamenlijk besluit van de Turkse en Russische president besloten om prioriteit te geven aan de de versterking van de Turkse luchtverdediging.

“Het levertijdstip dat vermeldt staat in de overeenkomst voor de aanschaf van S-400’s is vervroegd naar juli 2019,” zei İsmail Demir, hoofd van het Turkse Ondersecretariaat voor Defensie-industrieën (SSM).

De verklaring van Demir kwam kort nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte dat hij een overeenkomst had bereikt met de Turkse president. De twee leiders hebben urenlang overlegd in de Turkse hoofdstad Ankara. Rusland was in de eerste instantie van plan om de systemen pas te leveren in 2020.

Turkije staat al een lange tijd onder druk door een van haar belangrijkste NAVO-bondgenoten. De Verenigde Staten staan erop dat Turkije haar aankoop annuleert daar de Russische luchtverdedigingssystemen niet compatibel zijn met de defensiearchitectuur van de NAVO.

Er was ook bezorgdheid over het feit dat Moskou door haar betrokkenheid met de S-400’s toegang zou krijgen tot informatie over NAVO-faciliteiten op Turks grondgebied.

Hurriyet