De leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, heeft kritiek geuit op de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Kılıçdaroğlu die tijdens de wekelijkse parlementaire bijeenkomst gepassioneerd sprak over vrouwenrechten, vindt dat de AKP geen vrouwvriendelijk beleid voert. 

“Vrouwen zijn hun grootste angst. Daarom zeggen ze tegen vrouwen dat ze thuis moeten blijven. Vrouwen blijven thuis als ze dat willen en gaan de straat op om hun rechten te verdedigen als ze dat willen,” zei de partijleider dinsdag in het parlement in Ankara.

Hij begon zijn toespraak met het prijzen van de 88-jaar oude wet die vrouwen toelaat om een bestuursfunctie uit te oefenen in Turkije. Hij verwees hierbij naar Sadiye Hanım, de eerste vrouwelijke burgemeester van de noordoostelijke provincie Artvin.

“De republiek was een revolutie voor vrouwen. Het zullen ook vrouwen zijn die de democratie terug zullen invoeren na de verkiezingen van 2019,” Haalde hij aan.

“We zullen het eenmansregime vernietigen. Wij zullen het dictatoriale bestuur en de dictator omverwerpen,” zei de CHP-leider die naar de Turkse president verwees.

Hurriyet