De Russische president Vladimir Putin zei woensdag dat de samenwerking met Turkije vlotter verloopt dan die met de Europese Unie.

De Russische leider zei tijdens een persconferentie met zijn Oostenrijkse tegenhanger Alexander Van der Bellen, dat de samenwerking met de Turken “zeer vlot verloopt”. De 2 heren ontmoetten elkaar in de Russische Zwarte-Zee-stad Sotsji. Er werd onder meer gesproken over de aanleg van de Nord Stream II en TurkStream pijpleidingen.

President Erdogan heeft beslissingen genomen en gehandeld. Hier in de EU hebben ze 27 landen nodig om het eens te worden. Het duurt jaren en uiteindelijk gebeurt er niets,” haalde Putin aan.

Desalniettemin voegde Putin toe dat het Nord Stream-project zal worden afgerond ondanks alle obstakels, waaronder een reeks Amerikaanse sancties.

Iraanse nucleaire deal

Hij betreurde verder ook de ontmanteling van de Iraanse nucleaire deal.

“Wij betreuren het dat de overeenkomst wordt verbroken. Ons standpunt is bekend bij alle partners, inclusief de Amerikaanse, en we hebben het behoud van deze overeenkomst gesteund. Iran is na de ondertekening van het verdrag het meest controleerbare en meest transparante land ter wereld in deze zin,” benadrukte de Russische president.

Van der Bellen was het eens met Putin en zei dat de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) de naleving van de overeenkomst door Iran, 13 keer had bevestigd.

Hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat een confrontatie tussen de VS en Iran zou kunnen ontaarden in een Irak-achtige situatie, verwijzend naar de VS-invasie van 2003. Hij voegde toe dat niemand zo’n scenario wil.

Vorig jaar heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich teruggetrokken uit een historische nucleaire overeenkomst tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (+ Duitsland).

Kort daarna stelde Washington opnieuw economische sancties in tegen Iran, gericht op de energie- en banksector van het land.

Anadolu

O.A.