Het gemeentehuis in Ankara, Turkije.

In de gemeente Espiye in Giresun hebben gemeenteraadsleden van de IYI Partij en CHP een voorstel ingediend om de inscriptie “T.C.” (Republiek Turkije) te plaatsen op de gemeentegebouwen. Dat voorstel werd verworpen met de stemmen van de AKP-gemeenteraadsleden. Eerder werd een gelijkaardig voorstel in Aksaray verworpen door de AKP.

Volgens een bericht van Sözcü werd het voorstel ingediend door zes leden van de CHP en IYI Partij gezamenlijk. Het voorstel werd verworpen door tien stemmen van de AKP.Şaban Yılmaz van de Nationale Alliantie reageerde dat hij zou blijven ijveren om de inscripties te plaatsen. “Ik veroordeel de AKP voor het weigeren van de inscriptie van de Republiek Turkije. Ik vraag me af of onze gemeente geen onderdeel is van de Republiek Turkije. Ik zal blijven strijden tot de inscripties met T.C. worden geplaatst in de gemeente Espiye.”

In Aksaray had een soortgelijk voorval plaatsgevonden. Daar had de MHP, coalitiepartner van de AKP, het voorstel ingediend. De CHP en IYI Partij steunden het voorstel ook. Dat voorstel werd evenwel verworpen door de AKP.

Yeniçağ

T.A.