Venezuela heeft Turkije voorgesteld als “beschermende macht” voor hun ambassade in Washington. Het nieuws werd woensdag meegedeeld door de Venezolaanse VN-ambassadeur.

 “De VS benoemt de Zwitserse regering als de beschermende macht in Caracas, en dat respecteren we. Maar ze moeten ook onze beschermende macht accepteren,” zei Samuel Moncada tijdens een persconferentie.     

“Wij stellen bijvoorbeeld Turkije voor. Maar ze antwoordden met: ‘Nee. We erkennen u niet. Wij erkennen oppositieleider Juan Guaido,’” voegde hij toe.

De Conventie van Wenen inzake diplomatieke betrekkingen stelt dat landen die geen politieke banden hebben, een derde partij kunnen aanwijzen die kan dienen als beschermende macht.  

Venezuela kampt sinds 10 Januari met ernstige protesten nadat huidige President Nicolas Maduro voor een tweede keer werd beëdigd.

De spanningen escaleerden toen Juan Guaido zichzelf op 23 januari had uitgeroepen tot plaatsvervangend president, een stap die de steun kreeg van de Verenigde Staten en vele Europese en Latijns-Amerikaanse landen.    

Turkije, Rusland, China, Iran, Bolivia en Mexico hebben zich achter Maduro geschaard.  

Hurriyet

O.A.