De Venezolaanse centrale bank is dit jaar begonnen met het zuiveren van goud in Turkije, nadat President Nicolas Maduro hiertoe opdracht gaf. Dit meldde de minister van Mijnbouw, Victor Cano, afgelopen woensdag.

De centrale bank koopt al verschillende jaren goud op van kleine mijneigenaars in het zuiden van het land, en zuivert het vervolgens tot monetair goud om zijn internationale reserves veilig te stellen.

“Dit is een akkoord tussen Turkije en de Venezolaanse centrale bank,” zei Cano in een persconferentie. “Het is een zaak tussen bevriende naties, want stel je eens voor (wat er zou gebeuren) als we goud naar Zwitserland zouden sturen en vervolgens te horen zouden krijgen dat het daar moet blijven omwille van sancties.”

Cano merkte op dat de regeling voor de import en export van het goud compatibel is met de internationale regelgeving.

Hij zei niet welke Turkse bedrijven erbij betrokken waren of hoeveel goud er daar al werd gezuiverd, maar zei wel dat de regering dit jaar al 9.1 ton had opgekocht van kleine mijneigenaars.

Cano legde ook uit dat een Turkse delegatie weldra zal aankomen in Caracas om de details van het akkoord te bespreken.

Nadat het goud in Turkije gezuiverd is, wordt het teruggestuurd naar Venezuela en wordt het opgenomen in de reserves van de centrale bank.

Eerder woonde Maduro nog de ceremoniële eedaflegging bij van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in het presidentieel complex in Ankara.

Vorig jaar vaardigden de Verenigde Staten verschillende sancties uit tegen Venezuela, die volgens president Maduro deel uitmaken van een ‘economische oorlog’.

Yeni Safak

S.V.R.