De Turkse president Erdogan en de Russische president Putin

Rusland beschouwt de Turkse militaire operatie ‘Operatie Vredeslente’ in Noordoost-Syrië als een gerechtigde maatregel van Turkije om zijn eigen grenzen te beschermen, maar wil ook dat Turkije en Syrië met elkaar gaan praten. Aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

 

“Sedert het begin van de crisis in Syrië hebben wij duidelijk gemaakt dat wij de gerechtigde zorgen van Ankara omtrent de veiligheid van zijn grenzen begrijpen”, zei Lavrov volgens het persbureau Interfax. “Die houding is niet veranderd”.

“Niettemin zullen wij de noodzaak verdedigen van het aanknopen van een dialoog tussen beide landen”, voegde Lavrov eraan toe. Moskou, dat de Syrische president in Syrië steunt, zal ook proberen contacten te organiseren tussen Damascus en Koerdische organisaties.

Operatie Vredeslente

Turkije lanceerde gisteren samen met het Syrische nationale leger een militaire operatie, genaamd Operatie Vredeslente, tegen de terroristische YPG/PKK, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen Daesh, een andere terreurgroepering in Syrië.

Met deze operatie wil Ankara de terroristische PKK terugdringen om een veiligheidszone van 30 kilometer breed te installeren, waar het Syrische vluchtelingen kan hervestigen.

Twitter