Het bezoek van president Erdogan aan Sint-Petersburg om een bilaterale bijeenkomst te houden met Russisch president Putin wordt verwacht een nieuw tijdperk in te luiden voor de verhoudingen tussen de 2 landen. Het bezoek van vandaag zal de eerste face-to-face meeting zijn tussen de leiders sinds het jet-incident van november vorig jaar.

“Putin bekritiseerde mij niet inzake het aantal soldaten en ambtenaren die geschorst werden van hun taken toen hij me belde om zijn condoleances te betuigen”, zei Erdogan tegen de Franse krant Le Monde. De bijeenkomt van Erdogan en Putin is ook een belangrijke gebeurtenis voor Washington. Na een dispuut over de uitlevering van FETO-leider Gulen, heerst er een anti-Amerika-sentiment in Turkije en Washington wil Turkije niet verliezen aan Rusland.

Nieuwe bladzijde

Erdogan beschreef het verzoeningsproces als een nieuwe bladzijde in de bilaterale relaties tijdens zijn bezoek vandaag. “Dit zal een historisch bezoek worden, een nieuw begin. Ik geloof dat er een nieuwe bladzijde zal geopend worden in onze verhoudingen tijdens gesprekken met mijn vriend Vladimir. Onze landen hebben samen nog veel werk”, zei hij in een interview met de Russische staatsagentschap Tass op zondag.

De bijeenkomst zal ook de eerste buitenlandse reis zijn van Erdogan sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli, georganiseerd door FETO-leider Fethullah Gulen. De prediker en terreurleider leeft in de V.S., wat deze bijeenkomst nog significanter maakt voor Amerika.

Sabah