Professor Ahmet Arif Ergin, hoofd van de staatsafdeling Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoeksraad (TUBITAK), liet weten in een verklaring dat Gulenisten indirect de terreurgroep PKK hielpen door een kritiek veiligheidsproject te blokkeren.

TUBITAK was een waarschuwingssysteem aan het ontwikkelen voor militaire posten in afgelegen plaatsen die onder dreiging waren van de PKK. Gulenisten in de instelling echter, schrapten het project waardoor die militaire posten kwetsbaar werden voor aanvallen.

Professor Ergin, die de Gulenistische invloed in de instelling had onderzocht nadat hij zijn voorganger verving die gelinkt werd aan de Gulenbeweging, beweerde dat de annulering van het project om militaire posten te beschermen een duidelijke aanwijzing is van een samenwerking tussen terreurgroepen FETO en de PKK.

FETO verantwoordelijk voor honderden gesneuvelde soldaten

De Turkse strijdkrachten begonnen met de ontwikkeling van het project aan het begin van de jaren 2000 met hulp van TUBITAK om militaire posten te versterken, voornamelijk degenen in grensgebieden die kwetsbaar zijn voor aanvallen. Een TUBITAK-team ontwikkelde een vroeg waarschuwingssysteem dat naderende mensen, dieren en bewegende objecten kan detecteren. Het systeem werd eerst geïnstalleerd in 3 posten in 2011 en het was succesvol in het precies detecteren van vriendschappelijke en vijandelijke bewegingen.  Desalniettemin, hielden Gulenisten naar verluidt de ontwikkeling van het project tegen. Ondanks verschillende verzoeken van de Turkse strijdkrachten antwoordde TUBITAK niet op de verzoeken om het project verder te ontwikkelen en volledig te implementeren in alle posten.

Ergin beweerde dat FETO verantwoordelijk is voor honderden gesneuvelde soldaten die in PKK raids het leven lieten in hun militaire posten sinds 2011.
Sabah