Minister van Justitie Bekir Bozdag zei op 9 augustus dat er een groeiend anti-Amerika-sentiment heerst in de Turks maatschappij. Hij suggereerde dat de uitlevering van FETO-leider Fethullah Gulen zou voorkomen dat dit sentiment uitgroeit tot haat tegenover de V.S.

“Ik geloof dat de V.S. haar perspectief moet herzien inzake dit probleem dat people-to-people relaties op een negatieve manier beïnvloedt”, zei hij. “Ik geloof dat Amerikaanse functionarissen dit ook zullen herzien, want de V.S. zijn een groot land”, voegde Bozdag eraan toe. Hij benadrukte nog zeker te zijn dat de V.S. Gulen zullen uitleveren aan Turkije.

Verslechtering van de sentiment tegenover V.S.

“De aanwezigheid van Gulen in de V.S. zullen zowel state-to-state relaties als people-to-people relaties negatief beïnvloeden”, zei Bozdag. “Banden tussen landen kunnen op de een of andere manier opnieuw aangehaald worden. Maar er is iets wat niet snel hersteld kan worden. Er is een serieuze verslechtering van de sentiment tegenover de V.S. De Anti-Amerika-sentimenten hebben hun toppunt bereikt. Het is op weg naar haat”, voegde de minister er nog aan toe.

Gulen is nutteloos

“Washington kan veel smoesjes verzinnen als ze Gulen niet willen uitleveren aan Turkije,” zei Bozdag. Hij voegde er nog aan toe dat een negatief antwoord van Washington gelijk staat met een politieke beslissing van de V.S. “Als de V.S. Gulen niet uitleveren, offeren ze Turkije op voor een terrorist. Wat is belangrijker voor de V.S.; vriendschap met Turkije en het Turks volk of Fethullah Gulen? Gulen is niet langer een bruikbaar werktuig voor de V.S. en andere landen”, ging hij nog verder.

Hurriyet