Manar Al-Shami

Ankara heeft het Turkse staatsburgerschap verleend aan voormalig al-Qaeda-commandant, de Syrische staatsburger Manar Al-Shami.

“Terwijl Turkse politici blijven praten over het terugsturen van Syrische vluchtelingen naar Syrië, krijgt voormalig al-Qaeda-commandant Manar Al-Shami het Turkse staatsburgerschap”, liet de journaliste via een Twitter-post weten.

Turkije wordt er al lang van beschuldigd jihadistische groeperingen in Syrië te steunen die banden hebben met Al Qaida.

Turkije heeft een aantal Syrische facties omgedoopt tot het Syrische Nationale Leger (SNA), maar volgens critici heeft Turkije extreme jihadistische groeperingen in het SNA opgenomen.

Turkije heeft de oprichting gesteund van Hayat Tahrir al-Sham (HTS), een groep waarvan bekend is dat zij strijders van het Nusra Front heeft opgenomen, dat trouw heeft gezworen aan Al Qaeda, aldus berichten van de Russische persagentschappen RIA Novosti en TASS, vorig jaar.

In januari heeft de Duitse politie vier mensen gearresteerd, van wie er twee van Turkse afkomst waren en Duitse staatsburgers, op beschuldiging van het werven van financiële donaties in Europa voor de Syrische militante groep Tahrir al-Sham, meldde Deutsche Welle.

Tahrir al-Sham, waarvan de naam in het Arabisch “Comité Bevrijding van de Levant” betekent, werd in jan. 2017 gevormd door verschillende islamistische facties in Syrië, waaronder de voormalige tak van al Qaeda in het land.

In een ander rapport dat vorig jaar door Associated Press werd gepubliceerd, stond dat Turkije Syrische strijders die banden hebben met extreme jihadistische groeperingen zoals Al Qaeda en Islamitische Staat naar Libië heeft gestuurd om namens de door de VN erkende Regering van Nationaal Akkoord (GNA) in Tripoli te vechten, waarbij twee Libische militieleiders en een groep die toezicht houdt op de Syrische oorlog, werden geciteerd.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten heeft ten minste 130 voormalige strijders van Islamitische Staat of Al Qaeda geïdentificeerd onder de ongeveer 4700 door Turkije gesteunde Syrische huurlingen die zijn gestuurd om te vechten voor de regering in Tripoli, vertelde Rami Abdurrahman, het hoofd van het in Groot-Brittannië gevestigde monitoringnetwerk, aan AP.

Ongeveer 3 procent, ongeveer 110.000, van de 3,6 miljoen Syriërs die in Turkije wonen, hebben het Turkse staatsburgerschap gekregen, volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bron: Turkse media