Devlet Bahçeli, voorzitter van de MHP, ondersteunt de plannen van de regering, betreffende het beschermen van de Turkse staatsveiligheid en zijn (inter)nationale belangen, volledig. Dat zei Bahçeli vandaag op een conferentie gehouden in het MHP-hoofdkwartier in Ankara.

Bahçeli benadrukt nogmaals de dreiging waar de Turkse staat tegenover staat, waaronder de terroristische PKK groeperingen en afgeleiden daarvan, voornamelijk in Syrië, zoals de Democratische Unie Partij (PYD) en de gewapende Volksbeschermingseenheden (YPG), wat ook beschouwd kan worden als de gewapende vleugel van de PYD.

Daarnaast ziet Bahçeli er alle voordeel in “samen te werken met Iran” om zo de PKK terroristen, verblijvend in Noord-Irak, uit te schakelen. Daarbij zou de focus volgens Bahçeli vooral moeten liggen op het uitschakelen van de leiders van de PKK.

Referendum

Betreffende het geplande onafhankelijkheidsreferendum (van 25 september) in Noord-Irak, georganiseerd door de Regionale Koerdische Overheden (KRG), is Bahçeli niet te spreken: “Het is belangrijk dat we Barzani’s voorbereidingen van het referendum, onder andere in Turkmeense dorpen, tot het einde duidelijk blijven afkeuren. Dit referendum is niets meer dan een eerste stap naar een onafhankelijk Koerdistan. Het referendum gaat compleet in tegen alles waar de Turkmenen en de Turkse natie voor staan. Het referendum is onacceptabel en zou moeten beschouwd worden als een provocatie en een reden tot oorlog.”

Ten slotte looft de oppositieleider de redelijke houding van buurland Iran tegenover het fel bekritiseerde referendum. Opvallend: ook Rusland en de Verenigde Staten keuren het geplande referendum af.

Sabah, Hurriyet