Een lokale religieus conservatieve stichting heeft op 22 augustus een protest georganiseerd in Sinop, een provincie gelegen aan de Zwarte Zee, waarmee de verwijdering van het beeld van de Oudgriekse filosoof Diogenes werd geëist.

De Stichting Erbakan zei dat het protesteerde tegen het feit dat de Griekse ideologie in plaats van de kunst aan de provincie wordt verbonden.

Tot het einde strijden

“We zijn niet tegen kunst en beeldhouwwerken. Wij zijn tegen het feit dat ze de Griekse ideologie aan Sinop verbinden onder het mom van een standbeeld. We willen dat het Diogenesstandbeeld weggehaald wordt bij de toegang tot Sinop en verhuisd wordt naar Balatlar [een lokale Byzantijnse kerk]. We zullen ons hiervoor inspannen. We zullen tot het einde strijden, als het moet met een petitie of een persbericht hier”, zei İsmail Teziç, de vertegenwoordiger van de stichting in Sinop.

Diogenes werd geboren in 412 of 404 voor Christus in Sinope, het hedendaagse Sinop, een Ionische kolonie aan de Zwarte Zee, en is een van de grondleggers van de cynische filosofie. Hij werd ook bekend om het publiekelijk bespotten van Alexander de Grote. Nadat hij door piraten werd gevangen en als slaaf verkocht, vestigde Diogenes zich uiteindelijk in Korinthe in Griekenland, waar hij in 323 voor Christus overleed.

Hurriyet