Pelin  Aslantaş, de enige vrouwelijke buschauffeur, in de noordwestelijke provincie Edirne, van Turkije, werd afgelopen week even “internetberoemd” nadat Ivanka Trump haar inspirerend verhaal deelde op haar persoonlijke Twitter account.

“Lees hier alles over het verhaal van Pelin als de enige vrouwelijke chauffeur in Edirne, Turkije van @UNWomen ‘From where I stand’ series”, dat tweette de dochter van de president van de Verenigde Staten, waarbij ze meteen ook het artikel toevoegde dat Aslantaş schreef voor de website van de “V.N. Vrouwen” van de Verenigde Naties.

Aslantaş is dankbaar voor de persoonlijke ondersteuning maar ook voor het vele werk dat Ivanka Trump doet betreffende het versterken en verspreiden van vrouwenrechten en  het vergroten van de gendergelijkheid in de wereld. Ten slotte liet Aslantaş nog weten dat ze Ivanka Trump graag zou ontmoeten en nodigde ze haar hartelijk uit voor een toertje in haar bus rond Edirne.

De enige onder 202 mannen

“Ik ben de enige vrouwelijke chauffeur in de stad, onder 202 mannelijke chauffeurs. Ik wilde altijd al grote voertuigen leren besturen. Ik begon eraan toen ik 10 jaar oud was, met mijn vaders vierwielaandrijving. Maar het was mijn moeder die me effectief leerde rijden”, dat zei Aslantaş in een interview, een uitspraak waarmee ze meteen ook alle bestaande genderstereotypen de kop indrukte.

Daarnaast ging Aslantaş ook even in op het algemene probleem van genderongelijkheid. Ze duidt aan dat vrouwen het in het dagelijkse leven vaak zwaarder hebben dan mannen omdat zij tegelijkertijd de rol van moeder, verzorger en huisvrouw spelen. En dat allemaal naast hun professionele carrière, en verplichtingen die ze daar hebben.

Sabah