Een recyclageproject van het hoofdstedelijk bestuur van Istanbul (İBB) is in de prijzen gevallen op de wereldtop voor openbaar vervoer in Zweden. Het project kadert in de nationale visie op een afvalvrije samenleving, maakte het stadsbestuur dinsdag bekend in een persbericht.

Het project heet ‘Slimme recyclagecontainer’. Het won de prijs voor beste project, en moest het daarbij opnemen tegen zowat 400 andere projecten van de Internationale Associatie voor Openbaar Vervoer (UITP).

De top werd dit jaar voor de 63ste keer gehouden in Stockholm, tussen 9 en 12 juni.

In totaal namen 373 bedrijven uit 80 landen deel aan de top, waar ze hun nieuwste producten voorstelden. Er kwamen meer dan 15.000 bezoekers af op de beurs.

Het project van de İBB werkt als volgt: inwoners van Istanbul kunnen gratis ritten op hun vervoersbewijs opladen door afval, zoals plastic flessen en aluminium drankblikjes, te recycleren via speciale machines in verschillende stations. Via het project wil men zowel recyclage als het openbaar vervoer promoten.

De UITP werd opgericht in 1885 en heeft leden van meer dan 1700 organisaties over de hele wereld. Onder haar leden telt ze openbaar vervoersbedrijven, centrale administraties, lokale besturen, industriële organisaties, onderzoekscentra, academici en consultants. Het is het grootste samenwerkingsverband rond openbaar vervoer ter wereld.

De UITP heeft haar hoofdkwartier in Brussel, maar heeft ook kantoren in Dubai, Moskou, Istanbul, Rome, Sao Paulo, Ivoorkust, Bangalore, Hong Kong, Astana, New York, Johannesburg, Singapore en Canberra.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅