Bijna 79.000 Syrische kinderen worden opgevoed in Turkse asielzoekerscentra, zei vicepremier Veysi Kaynak. Veysi Kaynak sprak met Anadolu Agency in Ankara, terwijl hij de laatste officiële cijfers over de omstandigheden van vluchtelingen aan bod bracht.

Turkije herbergt het grootste aantal Syrische vluchtelingen in de wereld en heeft tot nu toe meer dan 25 miljard dollar aan hun zorg uitgegeven, volgens de laatste cijfers van de Turkse premier Binali Yildirim.

Veysi Kaynak
Veysi Kaynak

De vicepremier Kaynak zei dat op dit moment zo’n 13.600 leraren, waarvan 12.630 van Arabische origine en de rest van Turkse origine, les geven aan 78.824 Syrische kinderen en tieners van kleuterscholen, basisscholen en middelbare scholen.

250.000 mensen gedood sinds 2001

“De scholen geven les in wiskunde, wetenschappen, sociale wetenschappen, informatica en taalcursussen in het Turks, Engels en Arabisch”, zei Kaynak. Hij benadrukte dat ongeveer 133.400 Syrische studenten reeds worden opgeleid in openbare scholen in heel Turkije.

Kaynak zei ook dat Turkije net iets meer dan 2.000 beroepsopleidingen voor volwassen vluchtelingen had gevestigd; tot nu zijn iets minder dan 222.900 leerlingen afgestudeerd als kapper, stikker, wever, informaticus of tolk.

Syrië blijft worstelen met een wrede burgeroorlog sinds begin 2011, toen de Bashar al-Assad-regime de pro-democratische protesten met onverwachte wreedheid de kop probeerde in te drukken. Sindsdien zijn meer dan 250.000 mensen gedood en meer dan 10 miljoen ontheemden, volgens cijfers van de VN.

AA