Historische gebouwen waaronder twee kerken werden vorig jaar vernietigd door de PKK. De gebouwen zijn gesitueerd in het zuidoosten van Turkije en gaan hersteld worden door het Directoraat Generaal voor Fondsen (Vakıflar Genel Müdürlüğü).

Vorig jaar hadden de PKK-terroristen aanzienlijke schade aangericht aan de rand van Sur, het historische centrum van Diyarbakir. De site was een openluchtmuseum totdat de terroristen waren begonnen met hun offensief. Tijdens het offensief bouwden de terroristen barricades, plaatsten ze explosieven en groeven ze loopgraven.

Het Directoraat Generaal zal nu 11 historische sites, die ernstig beschadigd werden door het PKK geweld, hernieuwen als erfenis voor de komende generaties.

Eerste mijlpaal van Ottomaanse aanwezigheid

De renovatie van de Fatih Paşa moskee, ook gekend als Kurşunlu vanwege de met lood beklede koepel, zal afgewerkt worden in 2018. De moskee werd gebouwd tussen 1516 en 1521 door Bıyıklı Mehmed Paşa en is de eerste mijlpaal van de Ottomaanse aanwezigheid in de regio.

De getroffen Armeens-katholieke kerk is één van de meest beschadigde gebouwen in de provincie. Ze verloor haar bel, voorwand en priesterhuis gedurende de PKK aanvallen die gebeurden met explosieven vorig jaar. De kerk is als enige in de regio die de kunst vanuit de 19e eeuw reflecteert.

Armeens-apostolische kerk

De Armeens-apostolische kerk, die langs de katholieke kerk staat, werd gebruikt als schuilbasis door de PKK-terroristen en zal ook geressorteerd worden. Beide kerken werden al eens geressorteerd in 2011, maar door de aanvallen zal dit opnieuw gebeuren.

De kostprijs voor de twee kerken zal 20 miljoen lira bedragen (5,5 miljoen euro). Voor de overige beschadigde historische sites zal er 40 miljoen lira (10,9 miljoen euro) besteed worden.

Werelderfgoed door UNESCO

Vele gedeelten van het centrum zijn geclassificeerd als werelderfgoed door UNESCO. De regering heeft het op zich genomen om deze sites te renoveren en meegaand hiermee de lokale economie een boost te geven. De regio kampt met een serieuze daling in economische groei sinds de PKK haar terreurcampagne begon in de jaren tachtig.

Sabah