Serdar Kiğılı, eigenaar van een Turks restaurant in de rustige Londense buitenwijk van Sidcup en zijn zakenpartner Tacettin Genç, zijn opeens veranderd in populaire figuren op sociale media na aankondiging dat ze kerstdiners gaan bieden aan ouderen en daklozen in de buurt.

20161208_-_turkse_restaurateur_biedt_gratis_maalti-mitchellLokale en internationale journalisten stroomden naar het zuidoosten van Londen om hun verhaal, naar aanleiding van hun bericht op Facebook dat in slechts een paar dagen viraal ging mede door een bewonderaar die het deelde, te horen.

“Niemand eet alleen op de eerste kerstdag. Wij zijn hier om samen met jullie te zitten. Een drie-gangen maaltijd voor ouderen en daklozen, gratis”, staat er op de aankondiging te lezen.

15027433_10154798405538856_6886135398468470351_n
Foto: Vicky Lanfear

“Toen het werd gerapporteerd dat een moslimrestaurant gratis maaltijden verstrekte voor ouderen en daklozen, hebben we honderden berichten ontvangen”, vertelde Kiğılı aan de Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

Media en interviews

“We hebben dit niet gedaan om roem of iets anders te zoeken, maar sinds we het bericht hebben geplaatst, zijn we benaderd door enorm veel media voor interviews en zelfs live-uitzendingen”, voegde hij eraan toe.

“Het begon allemaal toen een oudere vrouw, die zeer dicht bij het restaurant woont, voor hun hulp had gevraagd om een venster te sluiten in haar appartement”, zei hij. “Er brak iets in mij toen ze vertelde dat ze alleen woonde. Vervolgens hebben we gedacht aan gratis maaltijden voor ouderen en daklozen op de eerste kerstdag.”

De 19-jarige oude zoon van Genç, İrfan Can Genç, zei dat ze het evenement hadden gepland voor ongeveer 40-50 mensen, maar dankzij sociale media en de aandacht van de journalisten, verwachten ze nu meer mensen dan normaal. “We leven echt niet goed op het moment, dus ik denk dat iedereen zou moeten samenkomen”, zei hij.

“Als een moslim, willen we dit zeggen: “Ik denk dat godsdienst en cultuur er niet toe mag doen. We moeten allemaal bij elkaar komen omdat iedereen beter is bij elkaar, echt waar”.

Het menu op kerstdag zal bestaan uit traditionele Turkse gerechten, zoals de yoghurtdip cacik, traditionele soepen, kip of vegetarische ovenschotels, kip shish, kebab en sütlaç, een populaire Turkse rijstpudding.

Het nobele aanbod heeft gezorgd voor veel lovende reacties op Facebook.

AA – 08/12/2016