Russisch president Vladimir Putin en zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan zullen samenkomen op 9 augustus. Dat zei het Kremlin op donderdag.

De twee zullen bespreken hoe ze de bilaterale banden kunnen aanhalen in Sint-Petersburg, aldus woordvoerder voor het Kremlin Dmitry Peskov. “Er zal een serieuze uitwisseling van perspectieven gebeuren over hoe, op welk tempo en in welk volgorde we de herstelling van onze relaties zullen laten gebeuren”, zei Peskov.

Peskov voegde eraan toe dat de 2 leiders ook regionale problemen zullen bespreken, inclusief de situatie in Syrië. Turkije en Rusland hebben jaren een verschillend beleid gevoerd tegenover Syrië. Ankara beschuldigde Moskou herhaaldelijk ervan het Assadregime te steunen in Syrië.

Relaties tussen de 2 landen verbeterden toen president Erdogan betuigde het neerhalen van een Russische jet te betreuren.

Brief naar Putin

In een statement van de presidentiële woordvoerder was te lezen dat president Erdogan een brief stuurde naar president Putin waarin hij uitlegde dat hij het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig in november vorig jaar betreurde en zich verontschuldigde tegenover de familieleden van de overleden piloot.

De banden tussen de landen bereikten een dieptepunt toen Turkse jets een Russische SU-24 bommenwerper neerhaalde nabij de Syrische grens wegens het overschrijden van Turks luchtruim. Turkije gaf radarinfo dat de Russisch jet de grens wel degelijk had overschreden. Moskou drong aan dat het vliegtuig de grens niet had overgestoken.

Sabah