Een voormalige gouverneur van Istanbul werd naar de rechtbank gebracht in de nasleep van de couppoging op 15 juli. Hij werd aangehouden op 26 juli.

Mutlu en 9 andere verdachten, waaronder 5 gouverneurs, een vice-gouverneur en 3 districtsgouverneurs, kregen medische onderzoeken in het Bayrampasa Staatsziekenhuis waar verschillende protesterenden zich verzamelden. “Verraders! Ze zouden opgehangen moeten worden!”, schreeuwde de groep demonstranten.

Ze werden daarna vervoerd naar de rechtbank in de Caglayanbuurt van Istanbul. Mutlu was een van de 246 lokale autoriteiten die geschorst werden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken in de nasleep van de couppoging.

‘half miljoen Turkse lira’

Hij werd volgens berichtgevingen aangeklaagd voor het overmaken van liefdadigheidsgeld ter waarde van een half miljoen Turkse lira naar private onderwijsinstellingen van FETO-leider Fethullah Gulen toen hij gouverneur was van de zuidoostelijke provincie Diyarbakir tussen 2007 en 2010. Dat berichtte Anadolu Agency.

De politieonderzoeken naar het leger wegens staatsgreepcomplotten in 2010 en staatsfunctionarissen op 17 en 25 december 2013 werden uitgevoerd tijdens het termijn van Mutlu. Beide rechtszaken werden door politieagenten en procureurs gelinkt aan FETO geleid. De straffen uitgesproken voor de militaire officieren waarbij illegale en valse bewijzen werden gebruikt, zijn geannuleerd door het Turks Grondwettelijk Hof. Alle beschuldigden werden vrijgesproken toen het proces overgedaan werd. De Gezipark-protesten braken ook uit tijdens de termijn van Mutlu. Mutlu was ook gouverneur van de zuidoostelijke provincie Siirt tussen 2005 en 2007 en van Istanbul tussen 2010 en 2014.

Sabah