Anadolu Agency had een interview met de gerenommeerde Turkse historicus Ilber Ortayli naar aanleiding van de Dag van de Overwinning (30 Ağustos Zafer Bayramı). Op Overwinningsdag herdenken de Turken hun glorieuze overwinning op de Griekse troepen in de slag bij Dumlupinar in 1922. Volgens Ortayli laten de Turken door het vieren van Overwinningsdag aan de wereld zien dat “we sterk in onze schoenen staan”.

Ortayli verklaarde dat de Turkse troepen wonnen dankzij hun ervaring in het oorlog voeren, alhoewel ze nog geen fractie bezaten van de wapenuitrusting die het Griekse leger had.

Talent van Mustafa Kemal Ataturk

De historicus benadrukte ook het talent van Mustafa Kemal Ataturk om het Turkse volk te leiden. Volgens Ortayli was hij het die de Turken, die al oorlogsmoe waren, wist te inspireren om toch aan de onafhankelijkheidsoorlog deel te nemen.

“Ataturk is ongetwijfeld een oorlogsgenie die dingen durfde te doen die andere [Turkse leiders] niet durfden. Deze oorlog werd gewonnen dankzij Ataturks militaire en politieke moed,” aldus Ortayli.

Bezet door buitenlandse coalitietroepen

Turkije werd bezet door buitenlandse coalitietroepen na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk aan het eind van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

De buitenlandse overheersing vormde de aanleiding voor de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog in 1919. Uiteindelijk verdreven de Turkse troepen – geleid door generaal Mustafa Kemal Atatürk – de bezetter uit Anatolië.

Tegen het eind van 1922 waren alle buitenlandse troepen uit het gebied weggetrokken. Een jaar later zou het de nieuwe Republiek Turkije worden gedoopt.

Anadolu Agency

S.V.R.

BONUS