Muharrem İnce, de presidentskandidaat van de belangrijkste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) die het moest afleggen tegen Erdogan, heeft voorgesteld om voorverkiezingen te houden om de beste kandidaat voor de burgemeesterszetel van Istanbul te bepalen in een vergadering met partijvoorzitter Kemal Kılıçdaroğlu op 22 november.

“Muharrem İnce is niet op zoek naar een positie. Mijn bekommernis is Turkije. Ik wil dat mijn partij succesvol is in deze verkiezingen. Ik zal alleen voor Istanbul meedoen als ik geselecteerd word in de voorverkiezingen met de deelname van 259.000 CHP-leden. Ik zal me nooit kandidaat stellen zonder voorverkiezingen”, aldus İnce na een ontmoeting met Kılıçdaroğlu in het hoofdkwartier van de partij in Ankara.

İnce’s ontmoeting met Kılıçdaroğlu kwam omdat de CHP in gesprek is met andere oppositiepartijen over een mogelijke alliantie voor de komende lokale verkiezingen die gepland staan voor 31 maart 2019.

30,6 procent

İnce, die 30,6 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen had gekregen, wordt genoemd door prominente CHP-figuren als kandidaat-burgemeester voor de grootste provincie van het land. Maar hij benadrukte dat hij zijn naam alleen zou voordragen op voorwaarde dat er voorverkiezingen worden gehouden.

“We zouden nog steeds tijd hebben om campagne te voeren als we voorverkiezingen zouden houden in Istanbul, Ankara, İzmir, Mersin en Adana,” zei İnce en benadrukte de noodzaak om de beste kandidaat te kiezen die steun zou krijgen van alle CHP-organisaties.

Kılıçdaroğlu, echter, gaf geen duidelijk antwoord op het voorstel. İnce zei: “Hij vertelde me dat hij contact zal opnemen met de provinciale organisaties van de partij.”

De verhouding tussen de twee was nog meer verslechterd nadat İnce het leiderschap van Kılıçdaroğlu openlijk had uitgedaagd in het kielzog van de presidents- en parlementsverkiezingen van dit jaar, waarbij hij zei dat de stemmen die hij in de presidentsverkiezingen behaalde, veel hoger waren dan die van de partij. İnce en zijn aanhangers hadden later een buitengewone algemene vergadering georganiseerd om Kılıçdaroğlu omver te werpen, maar slaagden er niet in voldoende steun te krijgen van de afgevaardigden van de CHP, die door Kılıçdaroğlu zelf zijn gekozen.

“Ik heb mijn mening en bezorgdheid geuit over de aanstaande lokale verkiezingen. Ik heb hem verteld dat ik klaar sta voor mijn partij in de stembusgang. Ik heb uitgelegd uit dat we samen zullen werken en onze krachten zullen bundelen voor het welslagen van de verkiezingen,” verklaarde hij.

Hurriyet

T.A.