Nu de feestdagen naderen, zijn sommige huisvrouwen in de zuidelijke Turkse provincie Antalya bezig met het maken van een groot aantal kransen voor Kerstmis en de nieuwjaarsfeesten.

De productie van deze ornamenten is sinds de jaren 90 uitgegroeid tot een belangrijke industrie in Antalya. Nu worden de kransen geëxporteerd naar meer dan 20 landen, waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Slovenië, Japan, Canada en China. Dit jaar wordt in totaal 10 miljoen dollar aan inkomsten uit hun export verwacht.

Lokale bedrijven zijn in augustus begonnen met het verzamelen van bestellingen en de productie van deze decoratieve voorwerpen door huisvrouwen in Antalya gaat door tot de eerste week van december.

Şerife Altındal werkt voor een bedrijf dat de kransen exporteert. Altındal vertelde Anadolu Agency dat er dagelijks ongeveer 2.000 kransen worden geproduceerd.

“Vorig jaar verscheepten we rond de 200.000 Kerstkransen naar het buitenland en een groot deel van die leveringen vond plaats in de laatste maanden van het jaar,” zei ze.

“Er is een sterke vraag naar de kransen geproduceerd in Antalya vanwege hun hogere kwaliteit”, aldus Altındal. Volgens Altındal verandert de “kransmode” elk jaar. “De populaire kleur van dit jaar is lila,” zei ze.

Bosafval zoals grenenhoutafval, pijnboompitten en cipresentakken worden gebruikt om de kransen te maken.

Ze zei dat de gecombineerde opbrengst van de uitvoer van de kransen door alle bedrijven in de provincie dit jaar naar verwachting 10 miljoen dollar (8,77 miljoen euro) zal bereiken.

De kransen worden geproduceerd in bedrijfswerkplaatsen en door vrouwen in de dorpen en in het centrum van de stad.

Hurriyet

T.A.