De Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) werd vermeld als een land in een kaart in kalenders die onder Griekse politieagenten worden verdeeld. Dat zei de politie in een verklaring op donderdag.

Een onderzoek naar de kwestie werd geopend volgens de verklaring. De kalenders werden door een privébedrijf gedrukt, aldus de politie.

Niet erkent door Griekenland

De kaart van het gebied in de kalenders omvatte Noord-Cyprus, een land dat door Griekenland niet erkend wordt, en de naam “Macedonië”, die Athene ook niet erkent omdat het de toe-eigening van Grieks erfgoed impliceert volgens de Griekse staat.

Een onmiddellijke herroeping van alle kalenders werd bevolen na de ontdekking, zei de politie.

Het eiland Cyprus is verdeeld sinds 1974, toen een Grieks-Cypriotische staatsgreep plaatsvond na tientallen jaren van geweld tegen de Turkse gemeenschap van het eiland en na de interventie door Ankara als garantiemacht. In de afgelopen jaren zijn er pogingen tot vredesprocessen geweest, waaronder het laatste initiatief in Zwitserland onder toezicht van de waarborglanden Turkije, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk. Dat proces mislukte in 2017.

In juni kwamen de buren Griekenland en Macedonië tot een overeenkomst die het vroegere Joegoslavische land als Republiek van Noord-Macedonië zou hernoemen. Daarmee kwam het decennialange geschil met Athene dichter bij een oplossing.

Sabah

T.A.