Safin Dizayi, woordvoerder van de Koerdische Regionale Overheden, heeft gezegd dat de aanwezigheid van terreurorganisatie PKK in het Irakese Sinjar-district, onacceptabel is.   

Dizayi sprak maandag in een interview met Anadolu Agency over de relaties tussen de KRG en de federale overheden in Bagdad en over de aanwezigheid van de PKK in de noordelijke provincie Ninawa. “De inzet van de Hashd al-Shaabi-troepen, een hoofdzakelijk Sjiitische strijdmacht die samenwerkt met het Iraakse leger, heeft de PKK de kans gegeven om het gebied te overheersen,” haalde hij aan.

Hij beweerde ook dat trouwe PKK-aanhangers ervoor hebben gezorgd dat de officiële autoriteiten geen grip kunnen krijgen op het Sinjar-district. Dizayi zei verder dat de lokale bevolking niet zal terugkeren door het chronisch gebrek aan openbare diensten en veiligheid. Ook de aanwezigheid van meerdere illegale groeperingen is hier een belangrijke factor.

“Sinjar heeft nood aan stabiliteit zodat de burgers kunnen terugkeren naar hun huizen,” benadrukte hij. Volgens hem is het aan de overheden in Bagdad om de eerste stap te zetten. “Indien de officiële autoriteiten van Sinjar niet kunnen terugkeren, zal het district eindigen in chaos,” klonk het verder.

Betrekkingen met Turkije

Volgens Dizayi blijven de betrekkingen tussen de KRG en Ankara vriendschappelijk, ondanks de recente politieke onrust in de regio. “De relaties kwamen een beetje onder druk te staan door de incidenten van vorig jaar maar ze bleven intact.”

Hij zei dat de banden tussen de KRG en Ankara ups en downs hebben gekend sinds ze voor het eerst werden gevormd in het begin van de jaren negentig. “Onze huidige banden met Turkije zijn zeer goed, maar ze zouden nog beter kunnen zijn,” zei Dizayi. De woordvoerder van de Koerdische Regionale Overheden voegde toe dat hij zeer tevreden was over de recente samenwerking tussen de twee partijen.

Anadolu

O.A.