Aanhangers van de Houthi's in Sanaa, Jemen [Anadolu Agency]

Een lid van de Hoge Politieke Raad in Jemen, het uitvoerend orgaan van de door de Houthi’s geleide regering die in Sanaa is gevestigd, heeft Turkije gewaarschuwd.

Mocht het dat toch doen, zei Abdul Wahab Al-Mahbashi, dan zal het niet beter vergaan dan Saoedi-Arabië.

Al-Mahbashi werd eerder door het Iraanse IRNA geciteerd en zei: “Als Turkse soldaten Jemen binnentrekken, wacht hen een lot dat erger is dan dat van de agressors die hen voorgingen.”

Slagveld in Jemen

Als Turkije het slagveld in Jemen betreedt, voegde de Houthi-functionaris eraan toe, “is dat een teken dat het land niet wordt geregeerd door wijsheid en voorzichtigheid, en dat Turkse functionarissen lijden aan irrationaliteit en kortzichtigheid.”

Zijn opmerkingen komen te midden van berichten dat Turkse militaire voertuigen en uitrusting zijn overgebracht naar havens in Somalië.

Foto: Jemen

Aangenomen wordt dat zij bestemd zijn voor de door Saoedi-Arabië gesteunde Islah-militie die vecht namens de Jemenitische regering die in Riyad is gevestigd.

Het Libanese Al-Akhbar meldde vorige week dat de vermeende rol van Turkije in Jemen is geëscaleerd na de verbetering van de betrekkingen tussen Ankara en Riyadh.

Syrische huurlingen

Syrische huurlingen zouden gemobiliseerd zijn om in Jemen te vechten “ter verdediging” van de stad Marib, het laatste bolwerk van de door Saudi-Arabië gesteunde strijdkrachten in het noorden van het land.

Deze laatste strijden tegen de Jemenitische strijdkrachten die geallieerd zijn met de Houthi’s.

Ondanks zijn waarschuwing zei Al-Mahbashi dat hij niet gelooft dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan Turkse soldaten in Jemen zal inzetten, maar in plaats daarvan huurlingen zal gebruiken.

“Een inval in Jemen zal niet goed aflopen voor Erdoğan zelf en ook niet voor de regering en het leger van het land,” benadrukte hij.

Bron: Arabische media