Muharrem İnce, de presidentskandidaat van de grootste Turkse oppositiepartij (CHP), heeft gezegd dat president Recep Tayyip Erdoğan “geheime deals” heeft gesloten met Israël. İnce daagde de Turkse president opnieuw uit om op televisie te debatteren.

“Heeft u een geheime overeenkomst gesloten met Israël? Ja, dat deed u,” zei İnce vorige woensdag tijdens een verkiezingsrally in de noordelijke kuststad Ordu. De presidentskandidaat van de CHP stelde zich grote vragen bij het Israël-beleid van de huidige Turkse president.

İnce zei dat Erdoğan “het publiek heeft bedrogen” door lucratieve deals te sluiten met Israël, ondanks zijn harde diplomatieke retoriek.

“Blijft de oliehandel met Israël doorgaan? Jazeker. Blijf je zaden kopen van Israël? Ja, dat doe je. Hebt u scholen de instructie gegeven om geen Israëlische goederen te boycotten? Ja, dat deed je,” haalde Ince aan.

Palestijnen

Palestijnse burgers zijn nog steeds verplicht om een visum te kopen wanneer ze naar Turkije willen reizen terwijl Israëli’s zijn vrijgesteld, voegde İnce toe. Hij zei dat Erdoğan slechts “lege praat” verkoopt.

Tijdens een recente bijeenkomst zei Erdoğan dat hij wereldwijd bekend was geworden door zijn “één minuut”-reactie tegen de Israëlische president Shimon Peres tijdens een forum in Davos begin 2009.

“Ik nodig Erdoğan uit om het Israëlische beleid te bespreken op televisie. Waarom accepteer je het niet? Bent u een lafaard,” aldus İnce.

Hurriyet

O.A.