De bosbranden in Israël zijn grotendeels voorbij. Brandweerlieden en blusvliegtuigen hebben de meeste branden in het land weten te blussen, schrijven Israëlische media. 
Door deze ramp zijn er ongeveer 80.000 mensen geëvacueerd uit Haifa, de derde grootste stad van het land. Honderden huizen zijn beschadigd, zowel in de Arabische als in de Joodse wijk. Volgens de hulpdiensten zijn er 120 gewonden gevallen.

Turkije stuurt hulp

Turkije stelde voor hulp te bieden door blusvliegtuigen op te sturen, welk Israël had aanvaard. Voorbije zaterdag had de eerste minister van Israël een persconferentie gehouden voor die drie blusvliegtuigen. Deze hulp was het gevolg van een recent toenadering tussen beide landen.

blusvliegtuigDe relaties stonden op gespannen voet nadat de Israëlische marine een groep van humanitaire schepen bestormden in mei 2010. Deze schepen hadden als doel de blokkade rond Gaza te doorbreken. De actie van het Israëlisch leger kostte toen het leven van tien Turken die aan boord waren. Israel bood later haar verontschuldigingen aan voor de bestorming van de Mavi Marmara, één van de schepen van de humanitaire vloot. Ook betaalde Israel 20 miljoen dollar voor de gewonden en de families van de slachtoffers als schadevergoeding.
Sabah & Hürriyet