Een luitenant kolonel die gearresteerd werd in het kader van het onderzoek naar de staatsgreep in Turkije bevestigde dat hij drie dagen eerder op de hoogte werd gesteld van het plan om de Turkse regering omver te werpen.

De officier die bekend staat onder de initialen F.E. werd in 2015 gestationeerd bij de Turkse gendarmerie in Ankara. In zijn verklaring voor de officier van justitie bevestigde F.E. dat hij sedert 1986 lid is van de Gülenbeweging en benadrukte de Luitenant-Kolonel ook zijn spijt over zijn deelname aan de putsch.

Codenaam Osman

“Ik had een ontmoeting met de militaire imam, die bekend stond onder de codenaam Osman. Tijdens deze ontmoeting vertelde Osman mij dat er een grote operatie op til was tegen leden van de Gülenbeweging binnen het militair apparaat. Als reactie hierop wouden Gülenisten binnen het leger een staatsgreep tegen de regering organiseren – op bevel van Fettulah Gülen – op 15 Juli,” aldus F.E.

Een andere officier, die bekend staat onder de initialen Y.E., verklaarde dat iemand onder de codenaam Hakan hem inlichtte over de plannen voor de staatsgreep en dat de putsch buiten het medeweten van de hogere militaire kaderleden zou plaatsvinden: “Kolonel  Özkan lichtte mij later in dat de datum van de staatsgreep vervroegd zou worden. Verder kreeg ik het bevel om met 30 andere officieren aan de ingang van de barakken te wachten. Hier hebben we tevergeefs tot 2 uur ’s ochtends zitten wachten.”

Infiltratie van het staatsbestuur

Leden van de geheimzinnige Gülenbeweging proberen al jaren het staatsbestuur van Turkije te infiltreren.  Ankara beschuldigt de Gülenbeweging er ook van dat ze in 2013 de regering ten val wou brengen door middel van valse corruptie-aantijgingen.  Op 15 juli pleegden verschillende Gülenistische officieren een staatsgreep om de Turkse regering omver te werpen.

Interne werking

Verschillende getuigenissen van militaire officieren bevestigen de betrokkenheid van de Gülenisten achter de staatsgreep van deze zomer. Fettulah Gülen ontkent echter elke vorm van betrokkenheid met de feiten. De officieren gaven in hun verklaringen ook informatie over de interne werking van de organisatie en verklaarden dat ze sinds hun jeugd door de sekte werden geïndoctrineerd. Eerder deze maand verklaarden enkele F16 piloten die na de coup werden gearresteerd, dat de organisatie verschillende leden op strategische militaire posities plaatste zodat ze het militair bestuur kon infiltreren. Dit gebeurde volgens de verklaringen in het grootste geheim en de leden kregen ook de opdracht om elke vorm van betrokkenheid met de beweging te verbergen.

Sabah