Volgens het hoofd van de Koerdische Nationale raad vluchten meer en meer Koerden uit de regio door de onderdrukkende attitude van de PYD. In een interview met TRT World benadrukte het hoofd van de Koerdische Nationale Raad Ibrahim Biro dat de PYD een totalitaire partij is die geen andere politieke partijen op haar grondgebied duldt: “De PYD  is een totalitaire stalinistische partij en deelt haar macht niet met andere Koerdische partijen.”

Ze beoordeelt andere Koerdische groepen in de regio op basis van hun loyaliteit aan het Syrische regime: als ze loyaal aan het regime zijn, betekent dit dat ze ook loyaal aan de PYD zijn.”

De voorzitter benadrukte in het interview dat de aanwezigheid van de PYD geen vrede naar de regio brengt. Verder stelde Brio ook zijn twijfels over de loyaliteit van het westen aan de PYD: “Na de bevrijding van Mosul en Raqqa zal er geen nood meer zijn voor hun mankracht en zal de attitude van de Verenigde Staten ten opzichte van de PYD snel veranderen,” aldus Ibro.

Ibrahim Biro, Getty Images
Ibrahim Biro, Getty Images

Terroristische organisatie

De PKK wordt zowel door de Europese Unie, de V.S. en Turkije als een terroristische organisatie beschouwd. Ondanks de duidelijke banden tussen beide organisaties beschouwt alleen Turkije de PYD als een terroristische beweging. De Turkse staat wil ten alle koste voorkomen dat de PYD een geünificeerd gebied aan haar zuidergrens kan oprichten.

Zowel de PKK als de PYD en haar gewapende vleugel de YPG worden ondergebracht in het overkoepelend orgaan de  Groep van Gemeenschappen in Koerdistan (KCK). De KCK werd door  Abdullah Öcalan – die tevens aan het hoofd stond van de PKK – opgericht. Hoewel Saleh Muslim aan het hoofd staat van de PYD wordt de PKK tot op heden bestuurd door haar huidige voorzitter Cemil Bayık. Het hoofdkwartier van de PKK bevond zich tot 1998 in Syrië maar wordt nu bestuurd vanuit het Iraakse Kandil-gebergte.

Gewapende vleugels

Door haar banden met de PKK wordt de Groep van Gemeenschappen in Koerdistan (KCK) door Ankara als een terroristische organisatie beschouwd. De huidige voorzitter van de PKK, Cemil Bayık, is tevens een van de medeoprichters van de KCK. De KCK heeft verschillende gewapende vleugels in de regio: in Turkije opereert ze onder het acroniem PKK;  in Irak onder  PCDK, in Syrië onder  PYD en in Iran staat de organisatie bekend onder  PJAK.

De PKK hernieuwde in juli 2015 haar gewapende campagne tegen de Turkse staat. Sinds het einde van het staakt-het-vuren heeft het conflict het leven gekost aan 600 leden van de veiligheidsdiensten en 7000 PKK-strijders. De PKK heeft ook tal van burgerslachtoffers gemaakt, waaronder vrouwen en kinderen.

Sabah