President Erdoğan heeft de Turkse bevolking gevraagd geduld te hebben en te vertrouwen op het nieuwe economische model van zijn regering nu de lira in elkaar is gestort.

President Recep Tayyip Erdoğan zei op 8 december dat de Turkse bevolking geduldig moet zijn en vertrouwen moet hebben in het nieuwe economische model van zijn regering, waarin hij voorrang geeft aan economische groei gedreven door lage rentevoeten, terwijl de lira 2% daalde naar een recorddieptepunt.

De lira is gedaald door een agressieve monetaire versoepeling die volgens economen en oppositiepolitici roekeloos is.

De inflatie is vorige maand met 21,3% gestegen tot het hoogste niveau in drie jaar.

Na een kabinetsvergadering zei Erdoğan dat de prijsstijgingen in Turkije werden veroorzaakt door hebzucht en importprijzen, en hij voegde eraan toe dat hij wat hij de “grote misdaad” van het aanleggen van voorraden noemde, in geen enkele instelling zou toestaan.

“We streven naar blijvende welvaart, blijvende stabiliteit. De prijzen die we betalen zullen gerechtvaardigd worden door de winsten die we boeken”, zei hij.

De lira heeft dit jaar 46% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse munt verloren en bereikte vorige week een historisch dieptepunt.

Ondanks haar uitgeputte reserves intervenieerde de centrale bank vorige week twee keer op de markten.

De centrale bank heeft haar beleidsrente sinds september met 400 basispunten verlaagd, onder druk van Erdoğan, en zal haar beleid deze maand naar verwachting opnieuw versoepelen.

Erdoğan zei dat de volatiliteit op de financiële markten uiteindelijk zal stoppen en dat de prijsstijgingen als gevolg van de stijgende energiekosten zich spoedig zullen stabiliseren.

Hij riep Turken die buitenlandse valuta bezitten op om te profiteren van de kansen die zijn nieuwe economische model biedt.

Eerder meldden Turkse media dat Erdoğan tijdens een vlucht terug uit Doha zijn belofte voor lage rentetarieven herhaalde.

Hij vertelde verslaggevers op de vlucht ook dat hij Europese vonnissen die de vrijlating van filantroop Osman Kavala en de politicus Selahattin Demirtaş eisen, niet erkent en dat hij zich zal houden aan Turkse gerechtelijke vonnissen over hen.

Vorige week heeft de Raad van Europa Turkije meegedeeld dat hij een “inbreukprocedure” voorbereidt wegens het niet vrijlaten van Kavala, hetgeen zou kunnen leiden tot een schorsing van Ankara als lid van de Raad van Europa.

Ook drong de Raad er bij Turkije op aan Demirtaş vrij te laten.

Bron: Turkse media