De spanningen in het Turkse parlement liepen op 8 december hoog op, waarbij de hele dag door gevechten uitbraken.

Een vuistgevecht barstte los na een ruzie tussen minister van Binnenlandse Zaken Soylu en CHP-fractievoorzitter Özgür Özel.

De spanningen liepen op 8 december hoog op in het Turkse parlement tijdens de besprekingen over de begrotingen voor 2022 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Industrie en Technologie.

Gedurende de hele dag braken schermutselingen uit en de afgevaardigden gingen twee keer met de vuist op elkaar. Beide gevechten werden uitgelokt door minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Het eerste vuistgevecht vond plaats nadat Soylu de afgevaardigde Erkan Aydın van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), voor “leugenaar” had uitgemaakt, terwijl het tweede uitbrak nadat Özgür Özel, fractievoorzitter van de CHP, de minister had bekritiseerd omdat hij niet had geantwoord op de vragen van de oppositieleden.

In een boze toespraak haalde Soylu uit naar afgevaardigden van de (HDP) en de CHP, die protesteerden tegen de minister. Op een bepaald moment werd hij woedend, verloor zijn zelfbeheersing en begon te schreeuwen tegen de wetgevers.

Na de toespraak van Soylu sprak Özel het parlement toe en bekritiseerde de afgevaardigden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) voor hun krachtige applaus voor de minister.

Özel zei dat Soylu de afgevaardigden vroeg om de Turkse soldaten een staande ovatie te geven, maar deed alsof hij degene was die deze ovatie kreeg.

AKP-afgevaardigden die zich beledigd voelden door Özels opmerkingen, probeerden, net als Soylu, de afgevaardigde te benaderen, wat een vuistgevecht uitlokte.

Soylu hoorde Özel op een gegeven moment beledigen toen AKP-afgevaardigden probeerden te voorkomen dat hij de afgevaardigde benaderde.

Net als bij de vorige gevechten in het parlement was de AKP-afgevaardigde Alpay Özalan het meest actief in de strijd en benaderde hij Özel als eerste.

Soylu zei dat hij een klacht zal indienen tegen Özel, die zei dat hij hetzelfde zal doen.

De begrotingen van beide ministeries zijn begin 9 december in het parlement goedgekeurd.

Bron: Turkse media