Selahattin Özer

Belgische Turk Selahattin Özer, boekhouder en ex-schepen in Heusden-Zolder (gemeente in Limburg) is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 maanden.

Selahattin Özer maakte zich schuldig aan grote btw-fraude en onterecht opstrijken van coronapremies. Het geld werd vooral gebruikt om zijn seksverslaving te bekostigen.

Selahattin Özer moest vandaag voor de correctionele rechtbank in de Belgische hoofdstad verschijnen omdat hij op frauduleuze manier meer dan 300.000 euro aan Vlaamse coronasubsidies wist te bemachtigen en de fiscus nog voor meer dan anderhalf miljoen euro bij de neus nam.

Vier andere verdachten, bij wie zijn echtgenote en minnares, kregen gevangenisstraffen van 1 jaar en 24 maanden. De rechtbank verklaarde ook 1,75 miljoen euro verbeurd.

Het onderzoek naar de Belgische Turk begon in het verleden omdat één en ander schortte aan de belastingaangifte van één van de vennootschappen die hij bestuurde en hij er alles aan deed om aan een belastingcontrole te ontkomen.

Na enig speurwerk bleek dat de man een hele resem vennootschappen controleerde en daarmee op grote schaal btw-fraude pleegde.

Zo beschikte hij bij een tiental banken over volmachten op bankrekeningen van vennootschappen waarvan hij niet officieel bestuurder was.

In sommige gevallen ging dat om zijn echtgenote of kennissen. Hij schakelde ook zijn minnares en haar familie in het buitenland in.

Dankzij de witwaspraktijken kon hij een luxe villa in Heusden-zolder en een groot gebouw in Istanbul kopen.

Coronasteun

Toen in 2020 de coronapandemie losbrak en de overheid verschillende premies in het leven riep om bedrijven te ondersteunen, begon hij onterecht dergelijke premies aan te vragen.

“Terwijl zijn vennootschappen geenszins beantwoordden aan de voorwaarden om die subsidies te krijgen. Het plan werkte, tot plots opviel dat alle aanvragen vanuit hetzelfde e-mailadres waren gestuurd”, aldus een statement.

Seks

Alles bij elkaar zou de man 1,8 miljoen euro verdiend hebben aan zijn illegale praktijken.

Kapitaal dat hij volgens zijn advocaat vooral gebruikte om in het buitenland naar bed te gaan met verschillende dames, seksfeestjes, speculeren met cryptomunten.

Maar ook om uit te delen in arme wijken aan kansarmen. Het gedrag kan volgens de verdediging worden verklaard aan de psychologische problemen van de Belgische Turk.

“Hij lijdt aan het NLD-syndroom. Hij wil zich door iedereen geliefd voelen”, klinkt het.

Dat argument vond geen enkel gehoor. Die zag bij de man een verregaand gebrek aan schuldinzicht. De rechtbank vreesde ook dat de man zich aan zijn straf zou onttrekken en beval de onmiddellijke aanhouding.

Naast de boekhouder stonden ook zijn echtgenote, minnares terecht.

De echtgenote daagde niet op voor de rechtbank maar de minnares verklaarden dat zij niet op de hoogte waren van de illegale praktijken.

Volgens de rechtbank wisten ze maar al te goed wat er aan de hand was vandaar dat ze ook werden veroordeeld.

Bron: Belgische media