Voormalig medevoorzitter van de PKK-gezinde HDP, Selahattin Demirtaş, heeft president Recep Tayyip Erdoğan uitgedaagd om hem slechts voor een paar uur vrij te laten, om te zien wie er meer mensen op de been zou brengen bij een bijeenkomst in de Yenikapı-ontmoetingsplaats in Istanbul.

In een bericht vanuit de gevangenis heeft de voormalige medevoorzitter van de HDP Selahattin Demirtaş gereageerd op het feit dat president Recep Tayyip Erdoğan het op hem gemunt heeft, en hem gezegd ervoor te zorgen dat hij vrijkomt om te zien wie van hen meer steun zou trekken in het geval van een rally.

PKK-terreursympathisant Demirtaş zei dat degene die minder volk op de rallyplaats verzamelt, dan “de politiek zal opgeven”.

“Erdoğan vroeg zich af waarom ik geen rally’s zou houden. De HDP staat toch op de pleinen. Maar als je echt wilt, kom op! Laat me twee uur uit [de gevangenis] komen en naar Yenikapı gaan met een enkele microfoon. En de volgende dag, ga je op [het rally gebied] met de staat’s alle kansen. Laat degene die één persoon minder verzamelt de politiek opgeven. Doe je mee?” vroeg Demirtaş in zijn boodschap, die werd gedeeld op zijn Twitter-account dat door zijn advocaten wordt beheerd.

Demirtaş’ opmerkingen kwamen nadat Erdoğan het gemunt had op Demirtaş zonder de naam van de politicus expliciet te noemen en beweerde dat de HDP niet langer mensenmassa’s kon trekken voor een rally.

“De persoon die gevangen zit in Edirne vertelt hen [oppositiepartijen] om ‘samen te komen en samen rally’s te houden’.

In plaats van dat jij dit zegt, houd daar dan een rally. Heeft uw basis nog enige kracht over om een rally te houden?” zei Erdoğan op 8 december, waarbij hij herhaalde dat hij Europese uitspraken die de vrijlating van Demirtaş eisen niet erkent.

Demirtaş zit sinds 4 nov. 2016 vast in afwachting van zijn proces op beschuldiging van terrorisme.

De Raad van Europa riep de Turkse autoriteiten vorige week opnieuw op om Demirtaş vrij te laten en zich te houden aan de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Toen Erdoğan werd gevraagd naar het besluit van de raad, zei hij echter: “Wij erkennen geen besluiten van de Europese Unie met betrekking tot [filantroop Osman] Kavala, Demirtaş, enzovoort.”

Bron: Turkse media