Burgemeester van Istanbul İmamoğlu trekt geestelijke gezondheid van minister van Binnenlandse Zaken Soylu in twijfel

Ekrem İmamoğlu, heeft minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu opgeroepen om een psychologisch onderzoek te ondergaan.

Dit nadat de minister het gemeentebestuur ervan beschuldigde 557 mensen in dienst te hebben genomen die in verband worden gebracht met terrorisme.

İmamoğlu zei ook dat hij de uitlatingen van Soylu voor de rechter zal brengen.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft gereageerd op de bewering van minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu dat een aantal van de mensen die onlangs door de grootstedelijke gemeente zijn aangenomen een strafblad hebben wegens beschuldigingen van terrorisme.

“De reputatie van Soylu zou niet volstaan om mij te belasteren, maar ik zal gebruik maken van mijn recht voor de wet,” zei İmamoğlu op 10 december, verwijzend naar de opmerkingen van de minister als een aanval op zijn persoonlijke rechten en de rechten van de Istanbul Metropolitan Municipality (İBB).

De opmerkingen van de burgemeester kwamen een dag nadat Soylu zei dat 33.000 mensen waren ingehuurd door de Istanbul Metropolitan Municipality na de verkiezing van İmamoğlu in de lokale verkiezingen van 2019.

“Ongeveer 33.000 personeelsleden zijn ingehuurd door de İBB. Slechts 12.000 van hen zijn onderzocht [door de autoriteiten], en van 557 van hen is vastgesteld dat ze een staat van dienst hebben die verband houdt met een terreurgroep,” zei Soylu tijdens begrotingsbesprekingen in het parlement op 9 december, in een duidelijke poging om de werkzaamheden van de gemeente in diskrediet te brengen.

Soylu noemde de PKK, Koerdistan Gemeenschappen Unie (KCK), Revolutionaire Volksbevrijdings Partij/Front (DHKP-C), Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP) onder deze groepen.

İmamoğlu zei dat Soylu “leugens spreekt,” niet alleen met betrekking tot beschuldigingen van terrorisme connecties van de werknemers, maar ook de cijfers. Hij zei dat sinds hij het burgemeesterschap heeft aanvaard, 20.958 werknemers zijn aangenomen, onder wie 3.000 reeds werkten als onderaannemers.

Bovendien hebben in deze periode 15.000 mensen hun baan bij de gemeente opgezegd, van wie er 3.376 zijn ontslagen. De rest van hen verliet hun baan op eigen houtje, waarbij sommigen van hen met pensioen gingen omdat hun ambtstermijn was afgelopen, zei İmamoğlu.

“Hun vertegenwoordigers in Istanbul [van het ministerie van Binnenlandse Zaken] spreken leugens; de minister die dit aantal heeft gegeven, spreekt ook leugens,” zei İmamoğlu.

İmamoğlu stelde ook voor dat Soylu een psychologisch onderzoek ondergaat omdat zijn “houding, gedrag en de vorm van ruzie maken” niet lijken te passen bij de positie van een minister van Binnenlandse Zaken.

“Laat onafhankelijke gezondheidsinstellingen komen en een analyse uitvoeren op de minister wiens psychologie aanzienlijk is verslechterd, want als de persoon die aan het hoofd staat van zo’n belangrijke instelling van Turkije in deze situatie verkeert, is ons ministerie van Binnenlandse Zaken in gevaar,” zei İmamoğlu.

“Het ministerie van Binnenlandse Zaken is een waardevolle instelling. Het is een must dat het op een gezonde en rationele manier wordt geleid.”

İmamoğlu is de eerste politicus die de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft verslagen in de race voor de gemeente Istanbul in 2019, sinds 25 jaar geleden. Daarom is hij vaak het doelwit van president Recep Tayyip Erdoğan en zijn ministers.

Bron: Turkse media