Door sekte gerunde slaapzalen onder de loep in Turkije na ijzingwekkende moord op universiteitsstudent

Het ontoereikende aantal slaapzalen van de overheid in Turkije zet studenten ertoe aan een onderkomen te zoeken in aan religieuze sekten gelieerde slaapzalen.

Deskundigen hebben de regering opnieuw opgeroepen om deze door sektes beheerde slaapzalen te onteigenen, vooral na de moord op een 18-jarige universiteitsstudent in een van deze zalen.

Door religieuze sektes gerunde slaapzalen in Turkije zijn opnieuw onder de loep genomen na de moord op een 18-jarige universiteitsstudent in een van deze centra in de zuidelijke provincie Antalya.

Mehmet Sami Tuğrul, die computertechniek studeert aan de Universiteit van Akdeniz, werd op 7 december onthoofd door İhsan Güney, de kok van een slaapzaal die eigendom is van de Vereniging voor Wetenschap en Cultuur van Antalya (“Antalya İlim ve Kültür Derneği” of bekend als “Alimder”).

De stichting heeft het gebouw verhuurd aan de Aziz Mahmut Hüdayi Stichting, die wordt beheerd door de religieuze sekte van Erenköy.

De slaapzaal is illegaal in gebruik, aangezien de stichting Alimder niet over de vergunning beschikt om een dergelijke instelling te openen.

Na de moord zijn de studenten die in de slaapzaal woonden, overgebracht naar de Krediet- en Studentenhuisvesting (KYK) van het Ministerie van Onderwijs, en is het illegaal gerunde gebouw gesloten.

De autoriteiten legden ook een uitzendverbod op in verband met de moordzaak, wat nu eenmaal gebeurt wanneer sektes betrokken zijn bij justitiële incidenten.

Ondertussen beweerde de Alimder stichting dat het gebouw niet als slaapzaal werd gebruikt en dat de appartementen individueel door de studenten werden gehuurd.

Na de mislukte couppoging van 15 juli werden door het Gülen-netwerk beheerde slaapzalen in heel Turkije door de staat gesloten.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) slaagde er niet in te voorzien in de huisvestingsbehoeften van studenten met nieuwe slaapzalen, waardoor zij gedwongen werden onderdak te zoeken in de slaapzalen van andere religieuze sekten.

Hoewel de AKP geen overheidsmiddelen heeft uitgetrokken voor het huisvestingsprobleem, heeft zij niet nagelaten geld uit te delen aan stichtingen en verenigingen die zij steun vindt van de regering.

De beddencapaciteit van door sektes gerunde slaapzalen in Turkije komt in de buurt van die van de staat, meldde dagblad Birgün op 9 december.

Het aantal slaapzalen dat door stichtingen of verenigingen wordt gerund, bedroeg 1.723 in 2016, maar steeg met 93 procent tot 3.331 vanaf 2021.

Aangezien er geen specifieke gegevens zijn over het aantal door sektes beheerde slaapzalen en vele ervan illegaal worden beheerd, zouden sektes er duizenden exploiteren in het land.

De voorzitter van de Werkgeversvereniging voor Slaapzalen en Verenigingsdiensten, Umut Gezici, zei dat de beddencapaciteit van illegaal gerunde slaapzalen in Turkije de 150.000 heeft overschreden.

Gezici zei dat gezinnen zich niet bewust zijn van de gevaren die hun kinderen in deze slaapzalen te wachten staan, maar dat ze geen andere keus hebben omdat ze een relatief goedkope manier van huisvesting bieden.

Een ambtenaar van de onderwijs- en wetenschapsvakbond (Eğitim-Sen) zei dat kinderen van gezinnen met een laag inkomen naar deze door sektes gerunde slaapzalen worden geduwd, en riep de regering op om deze gebouwen te onteigenen.

“De machthebbers sluiten niet alleen hun ogen voor deze situatie, maar moedigen ze ook nog eens aan met de wettelijke voorschriften die ze voortdurend uitvaardigen. Door hun connecties binnen de staat en de omgeving van angst die zij hebben gecreëerd, kunnen deze slaapzalen niet worden geïnspecteerd wat betreft locatie, werking en personeel,” zei Mutlu Arslan.

De Turkse theoloog en godsdienstleraar Cemil Kılıç riep in soortgelijke bewoordingen op tot de onteigening van door sektes gerunde slaapzalen, omdat anders in de toekomst opnieuw ongunstige incidenten zouden kunnen plaatsvinden.

“Sekten en congregaties zijn illegaal en er moet een strijd worden gevoerd tegen deze illegale instellingen. Hun scholen en slaapzalen moeten in beslag worden genomen,” zei hij tegen het dagblad Cumhuriyet.

Bron: Turkse media