Erdoğan roept Poetin op om terughoudend te zijn in Syrië om humanitaire crisis te voorkomen

Op 21 februari had Turks president Recep Tayyip Erdoğan een telefoongesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Dat meldt het Turkse Directoraat Communicatie. Erdogan benadrukte de noodzaak om de troepen van het Syrische regime te controleren en een humanitaire crisis in Noordwest-Syrië te voorkomen.

De volledige implementatie van het staakt-het-vuren dat Turkije en Rusland in 2018 overeenkwamen, zou een einde maken aan de gevechten in de provincie Idlib, aldus nog Erdogan.

Beide leiders hebben zich geëngageerd om “alle akkoorden” na te leven, luidt het in de mededeling, zonder daar dieper op in te gaan.

Ontwikkelingen Libië

De leiders hadden het ook over de ontwikkelingen in Libië. Ook daar zijn er twee landen die elk één van de strijdende partijen steunen, net als in het conflict in Syrië.

Volgens een mededeling van het Kremlin heeft Poetin ook zijn bezorgdheid geuit over het aanhoudende geweld van extremistische groepen [in Idlib].

“De noodzaak om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië onvoorwaardelijk te respecteren, werd onderlijnd.”

Franse president Macron

Eerder op de dag had Erdoğan gebeld met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Toen zei hij dat “het geweld van het Syrische regime en diens bondgenoten in Idlib gestopt moest worden”. Ook benadrukte hij de noodzaak aan “daadkrachtige steun en concrete acties om de zich ontvouwende humanitaire crisis tegen te gaan.”

Deze gesprekken waren het resultaat van een ander gelijkaardig telefoongesprek tussen Macron, Merkel en Poetin op 21 februari. Toen werd voorgesteld om dringend met Erdoğan te gaan praten om de gemoederen te bedaren.

5 maart Istanbul

De Europese leiders stelden voor om op 5 maart met alle vier partijen samen te zitten in Istanbul, maar Poetin heeft daar vooralsnog niet op gereageerd, zei Erdogan in een interview.

‘We komen op 5 maart bijeen’, zei de president van Turkije in een toespraak op de televisie, na telefoongesprekken met de Russische president Poetin, de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel over een meeting om een einde te maken aan de gevechten en de humanitaire crisis in Idlib.

Nu Erdogan diplomatieke druk probeert uit te oefenen in de kwestie-Idlib, is minister van Defensie Hulusi Akar samen met een aantal generaals naar de Turks-Syrische grens afgereisd om de troepen daar te inspecteren. Hij sprak de troepen in Idlib moed in en zei dat hij geloofde dat ze hun taak in Syrië met succes zouden volbrengen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.