Er komt zware kritiek op een documentairereeks van de Turkstalige nieuwssite van BBC, over gezinnen met een laag inkomen in Turkije.

In de laatste aflevering werd een vrouw geportretteerd die beweerde onder de armoedegrens te leven, maar later bleek dat ze een luxueus leventje leidde.

Afgelopen maandag werd de 46-jarige Fatma Çetinkaya geportretteerd in ‘Geçinemeyenler’, een reeks op BBC Turkey over mensen met een laag inkomen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen.

Çetinkaya vertelde dat ze werkte als poetsvrouw en woonde in Sultangazi, een arme buitenwijk van Istanbul. Ook haar kinderen werkten tegen een minimumloon.

De vrouw gaf de regering de schuld voor de levensomstandigheden van haar familie, terwijl er wel veel geld wordt uitgegeven aan prestigeprojecten zoals de nieuwe luchthaven van Istanbul.

Foto’s van Fatma Çetinkaya

Kort nadat de aflevering online kwam, ontdekten verschillende Twittergebruikers foto’s van Çetinkaya die het breed laat hangen. Zo organiseerde ze een vrijgezellenfeest voor haar dochter op een jacht, of ging ze ’s avonds uit eten in de duurste restaurants van Istanbul. Çetinkaya maakte haar Instagramaccount privé kort nadat er foto’s van haar begonnen te circuleren op Twitter en Facebook.

De kijkers beschuldigden de BBC er daarop van dat ze foute informatie verspreidt ten behoeve van een antiregeringsdiscours. Twittergebruikers vinden het “absurd” dat een vrouw die zich zorgen maakt over het kunnen betalen van haar elektriciteitsrekeningen zulke hoge bedragen uitgeeft.

BBC Turkey wil geen commentaar geven op de zaak.

Bron: Sabah

S.V.R.