VS schaart zich achter Turkije na dodelijke aanvallen Assad-regime

De Verenigde Staten hebben vrijdag hun medeleven betuigd aan Turkije na de dodelijke aanvallen van het Syrische regime op Turkse observatieposten in de Syrische provincie Idlib.

“Wij betuigen ons medeleven aan de Turkse regering voor de dood van deze Turkse soldaten. De aanvallen van het Assad-regime hebben inmiddels aan meerdere Turkse militairen het leven gekost,” zei de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de Turkse pers. “We staan volledig achter onze NAVO-bondgenoot Turkije,” klonk het verder.

President Donald Trump sprak zaterdag in een gesprek met de Turkse president Erdogan, zijn bezorgdheid uit over het geweld in Idlib. Hij zei dat er een einde moet komen aan de Russische steun voor de wreedheden van het Assad-regime en dat er nood is aan een politieke oplossing.

Luchtaanvallen in Idlib hebben donderdag aan twee Turkse soldaten het leven gekost. Vijf anderen raakten gewond. Turkije voerde vrijwel onmiddellijk een vergeldingsactie uit waarbij 76 Syrische regeringssoldaten werden geneutraliseerd. Vijf tanks, twee gepantserde personeelsvoertuigen, twee gewapende pick-ups en een houwitser werden daarbij vernietigd.

900.000 Syriërs

De VN schat dat het offensief van het Syrische regime in de provincie Idlib, zo’n 900.000 Syriërs heeft doen vluchten.

In september 2018 bereikten Turkije en Rusland een akkoord. Idlib moest een de-escalatiezone worden, waar alle gewelddaden uitdrukkelijk verboden waren.

Desalniettemin kwamen er sindsdien al meer dan 1800 burgers om bij aanvallen van het regime en Russische troepen. Zowel het staakt-het-vuren van 2018 als een ander staakt-het-vuren, dat onlangs op 12 januari van kracht werd, werden met voeten getreden.

Het oprukkende leger van Assad heeft 1,7 miljoen burgers verdreven richting de grens met Turkije waar reeds 4 miljoen Syrische vluchtelingen werden opgevangen.

Sabah

O.A.