President Recep Tayyip Erdogan zal Rusland bezoeken op 9 augustus. Dit zal het eerste bezoek zijn sinds een Russische jet werd neergehaald door Turkije vorig jaar. Dat zei Turks vice-premier Mehmet Simsek op dinsdag.

Simsek, die een reeks van ministeriële vergaderingen heeft bijwoond in Moskou, zei dat president Erdogan een bijeenkomst zal hebben met zijn Russische tegenhanger Putin in Sint-Petersburg.

Diplomatieke betrekkingen tussen Moskou en Ankara bereikten een dieptepunt in november vorig jaar toen een Turkse jet een Russische Su-24 gevechtsvliegtuig neerhaalde nabij de Syrische grens vanwege het schenden van Turks luchtruim. Moskou antwoordde met strenge economische sancties zoals het verbod op toeristische tours naar Turkije en import van Turks voedsel.

Normalizatie


In een zeer cruciale stap voor het normalizeren van de banden tussen de 2 landen, stuurde Erdogan een brief naar president Putin om hem te feliciteren met de nationale feestdag van Rusland. Hierop besliste Putin om een decreet te ondertekenen dat het verbod ophief van Russische tourfirma’s in Turkije. Medvedev zei dat de economische sancties op Turkije “geleidelijk” zullen opgeheven worden.

Sabah