Erkin Altingun (40) is winkeluitbater in de Turkse badplaats Kusadasi. Hij is al twintig jaar actief in de handels- en toerismesector. “Voor de kuststeden in Turkije is het toerisme de locomotief van de economie”, zegt Erkin. “De maanden juni, juli, augustus en september zijn belangrijke maanden voor ons. Het grootste deel van ons inkomen verdienen we in die maanden.”

Volgens Erkin heerst er een verkeerd imago over Turkije in het Westen. “Op een dag kwam hier een toerist een biertje uit de kast halen en vroeg aan mij of het toegelaten was om buiten alcohol te drinken. Ik was natuurlijk verbaasd. Natuurlijk mag je buiten drinken”, zei ik tegen hem, aldus Erkin. “Dit is een van de vrijheden die Kemal Ataturk ons heeft nagelaten. “Wat mij het meeste is bijgebleven in al die jaren? Een paar jaar geleden kwam hier een Chileense vrouw inkopen doen. Toen zij de foto van Ataturk zag pakte ze deze foto op en kuste ze deze foto. Ik kreeg overal kippenvel en ik moest bijna huilen.”

Toerisme

“Of ik het toerisme in de afgelopen jaren heb zien veranderen? In eerste instantie is de sector geëvolueerd van een kooptoerisme naar een ontspannings- en uitgaanstoerisme. Vanaf de jaren ’80 heeft Turkije zich op toeristisch vlak geopend naar de wereld toe. In het begin kwamen hier alleen Duitsers en Fransen om goederen te kopen omdat het goedkoper was voor hun. Nadat men inzag dat Turkije een rijk aanbod had aan cultuur, geschiedenis, gastronomie en zon, zee en strand, ontpopte Turkije zich tot een populaire toeristische bestemming.

De redactie van de Jonge Turken wil vooral ook al diegenen die bijzonder hulpvaardig waren in Kusadasi danken voor het mogelijk maken van de vele fantastische interviews en duidingen. In het bijzonder willen we de heer Tacettin Ozden de directeur van het Korumar hotel bedanken voor het verblijf in zijn schitterend hotel.

Bron: DJT

Lees ook: “Turkije heeft geen terreurprobleem maar een imagoprobleem”


Enkele reporters van de Jonge Turken brachten een bezoek aan de Turkse badplaats Kusadasi en omgeving, een favoriete bestemming voor heel wat Nederlanders en Belgen. Lees er alles over in de komende dagen en weken op onze site