President Erdogan zei donderdag dat de arrestaties van duizenden leden van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO) ‘maar het topje van de ijsberg’ zijn. 

Sprekend op een vergadering in Ankara zei de Turkse president dat veiligheidsmachten blijven verdergaan met het opsporen van FETO-leden binnen staatsinstellingen en de gemeenschap.

“Er is geen twijfel dat er ook een businesszijde is aan deze organisatie. Dat is misschien waarom ze zo machtig zijn. Projecten kunnen geen succes hebben zonder financiering. We zijn vastberaden om de zakenrelaties en bronnen van inkomsten van deze bloederige organisatie droog te leggen”, zei hij.

Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er bijna 26.000 mensen gearresteerd tijdens onderzoeken van de couppoging. De gearresteerden en tienduizenden anderen die geschorst werden, worden verdacht banden te hebben met FETO. Erdogan riep het volk ook op om iedereen die verdacht wordt een FETO-volger te zijn te melden aan de politie.

Incompatibel met de islam

De president zei ook dat de boeken van Gulen veel verkeerde informatie bevatten en niet beschouwd kunnen worden als Islamitische leerboeken. “De boeken van de FETO-leider bevatten veel elementen die incompatibel zijn met de islam”, zei Erdogan.

Erdogan riep ook op om het rechterlijk systeem te hervormen. “Turkije kan niet langer bestuurd worden door wetten van 1950, gemaakt na andere staatsgrepen”, zei hij.

AA