Het gezin Haast trekt zoals ieder jaar weer naar Turkije. Wij vroegen aan Pierre, Anja en hun dochter Lizzy over hun ervaringen in Turkije wat te vertellen. Voor vader Pierre is Turkije een cultuurmagneet, een echt paradijs voor cultuurfanaten. “Ik kom hier al jaren en daarom bracht ik dit jaar mijn dochter mee  om haar een bredere kijk op de geschiedenis van Turkije te geven”.

“Het is belangrijk om te weten als Europeaan dat Turkije het podium was van de ontstaansgeschiedenis van het christendom met Efeze als belangrijkste stad”, weet Pierre ons te vertellen. Voor mij is Efeze, op slechts enkele kilometers van Kusadasi, een bijzondere plek. Je kan je op deze uitstekend bewaarde site van een oude Romeinse stad nog goed inbeelden hoe mensen er zo’n 2000 jaar geleden hebben gewoond. Het is ook daarom dat ik dit jaar Lizzy  Efeze wil laten bezoeken. Maar niet alleen de geschiedenis van het Christendom kent zijn roots in Turkije, daarnaast heb je uiteraard ook een belangrijke islamitische geschiedenis in dit voormalige Ottomaanse rijk.

dsddddddddddddddddddddddddd
Pierre, Anja en hun dochter Lizzy.

“Het is hier veilig”

“Wij komen elk jaar naar Turkije en dat zullen we blijven doen. Gevaar kan je nooit ontwijken. Wijzelf wonen amper 25 kilometer van Zaventem waar de recente aanslagen hebben plaats gevonden. Wij waren in België korter bij het terreur en gevaar dan hier in Turkije”, vertelt Anja. “Ik wil er ook nog aan toevoegen dat men niet moet twijfelen om naar Turkije te komen. De Turkse mensen zijn hier bijzonder gastvrij, net als in België trouwens. En naast de cultuur en geschiedenis is het weer een belangrijke troef aan democratische prijzen. Het is ook daarom dat wij hier rondhuppelen”, lacht Pierre.


De redactie van de Jonge Turken wil vooral ook al diegenen die bijzonder hulpvaardig waren in Kusadasi danken voor het mogelijk maken van de vele fantastische interviews en duidingen. In het bijzonder willen we de heer Tacettin Ozden de directeur van het Korumar hotel bedanken voor het verblijf in zijn schitterend hotel.

Alper GEL, Harun Buyukak