Carl Bildt, voormalig premier van Zweden en covoorzitter van de afdeling Buitenlandse Zaken van de Europese Raad, spoorde Europa aan om haar steun te betuigen voor de democratisch verkozen regering in Turkije en voor het verijdelen van de couppoging van 15 juli door de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO).

In een opiniestuk getiteld “Europe, stand up for Erdogan”, gepubliceerd in Politico, waarschuwde Bildt Europa dat het haar morele autoriteit had verloren door niet achter de regering, president Erdogan en het Turks volk te staan. Hij waarschuwde ook dat als de coup gelukt was, Europa ook beïnvloed zou worden.

‘Slaapt Brussel?’

“Slaapt Brussel of is Brussel gewoon onwetend”, vroeg Bildt en ging verder door naar de gevolgen van de coup te wijzen als ze de regering omver hadden kunnen werpen. Bildt legde uit dat een succesvolle coup Turkije tot een burgeroorlog had gedreven met veel bloedvergieten tot gevolg zoals in Egypte na de coup van 2013.

Burgeroorlog

Hij verklaarde ook dat tijdens een burgeroorlog miljoenen Turken naar Europa zouden vluchten, samen met de Syrische vluchtelingen die Europa maar aarzelend verwelkomde en een deal met Turkije sloot om de vluchtelingenstroom te stoppen.

“De EU zou een veel grotere vluchtelingencrisis moeten verwerken dan die van 2015”, voegde Bildt er nog aan toe.

‘Geen veroordeling van coup’

De voormalige premier zei nog dat het een tijdje duurde vooraleer de EU de couppoging veroordeelde terwijl hij de EU bekritiseerde dat ze geen topvertegenwoordigers naar Turkije stuurde en dat de EU het recht van Turkije moet erkennen om de nodige stappen te zetten om haar grondwettelijke orde te beschermen van degenen die het willen omverwerpen.

Hij beëindigde zijn stuk met: “President Putin zal de eerste leider zijn die Erdogan zal bezoeken na de coup. Dat is een grote schande voor Europa”. Hij spoorde ook nog alle EU-leiders aan om de kant van democratie te kiezen in plaats van een groep rebellerende soldaten.