Snel denken, improvisatie en pure vastberadenheid hebben geleid tot deze 4 manieren waarmee Turkse burgers militaire tanks hebben tegengehouden tijdens de couppoging van 15 juli.

“Hoe stoppen we een tank?” was geen vraag waar Turken aan dachten voor de mislukte staatsgreep van 15 juli.

Snel denken, improvisatie en pure vastberadenheid in een wanhopige situatie hebben deze vraag beantwoord toen miljoenen mensen op straat kwamen om de staatsgreep tegen te houden.

De helikopters en de gevechtsvliegtuigen konden de burgers niet bereiken maar de grootste dreiging binnen hun bereik, militaire tanks die sleutelposities blokkeerden, werden wel aangevallen.

Op deze 4 manieren hielden Turkse burgers tanks tegen

1) Voor de tanks liggen

Sommige Turkse burgers riskeerden hun leven door voor de tanks te gaan liggen. Toen de couppoging pas begon waren er nog niet veel soldaten die burgers doodden. Dus aarzelde de 40-jarige student geneeskunde Metin Dogan niet om zijn lichaam voor een rijdende tank te plaatsen.

Toen de tank stopte zei Dogan tegen de soldaten in de tank: “Ik ben een Turkse soldaat. Ik ben een soldaat van dit land, welke soldaten zijn jullie?

2) Bedekken van ramen en camera’s

Ongewapende burgers sprongen op een tank en gebruikten vlaggen om ramen en camera’s van de tank te bedekken. De tank werd zo gedwongen te stoppen aangezien de rebellerende soldaten geen zicht hadden op de buitenwereld. Opgesloten in de cockpit zonder zicht op de buitenwereld en zwaar in de minderheid tegen politieagenten en burgers, gaven de soldaten zich over.

3) Betonblokken plaatsen tussen de wielen van de tank

 

Deze eenvoudige en praktische actie stopte de mobiliteit van de tank. De wielen van de tank hadden zachte randen waardoor ze de betonblokken niet konden verpulveren. Op dit punt hadden de rebellerende soldaten geen mobiliteit meer. Ze werden ingesloten en hadden geen ander keus dan zich over te geven.

4) De uitlaten blokkeren

 

Het was tank tegen T-shirt. Het idee werd bedacht door 2 Turkse restaurantwerkers. Ze deden hun T-shirt uit en staken het in de 2 uitlaten van de tank. Binnen enkele minuten circuleerden de uitlaatgassen terug in de tank waardoor de motor uitviel. De rebellerende soldaten die gevangen zaten in de vergaste cockpit moesten zich wel overgeven. Zodra ze uit de cockpit kwamen werden ze snel door de politie gearresteerd.

TRTWorld