President Erdoğan bekritiseerde de personen die onrust stoken en zich voordoen als journalisten en juristen sterk. Hij deed dit tijdens een toespraak waarin hij de beslissing van de Turkse Raad van State over de studenteneed afkeurde.

‘Ik geloof niet dat de beslissing door de Raad van State is genomen met goede bedoelingen. Onze enige eed is het nationaal volkslied (İstiklal Marşı)’, zei Erdoğan op 3 november in Istanbul.

De Turkse studenteneed

„Ik ben een Turk,
ik ben eerlijk,
ik ben ijverig.
De regels waar ik me aan houd, zijn:
beschermen van de kleine kinderen,
eerbied hebben voor de ouderen,
mijn land;
mijn volk,
ik houd er meer van dan van mijzelf.
Mijn doel is ontwikkeling, vooruitgang.
Mijn leven,
moge het voor het Turkse land een geschenk zijn.
Degene die voor dit alles zorgde
was de grote Atatürk.
Op de weg die u opende,
in het land dat u gesticht hebt,
met altijd het doel dat u aangaf voor ogen,
beloof ik dat ik dit zal blijven volgen.
Wat ben ik blij te mogen zeggen dat ik een Turk ben.”

Een afdeling van de Turkse Raad van State heeft in de maand oktober besloten dat het zingen van de Turkse studenteneed (Öğrenci andı) opnieuw verplicht moet worden in de scholen. Dit een paar jaar nadat Erdoğan het had verboden.

De Turkse studenteneed werd in de jaren 1930 ingevoerd door de regering van de Republikeinse Volkspartij (CHP). De invoering van de eed heeft Erdogan gelinkt aan een toenmalige maatregel die er voor moest zorgen dat de oproep tot het gebed, niet meer in het Arabisch maar in het Turks werd gedaan. Zulke maatregelen waren in overeenstemming met de seculier-nationalistische ideologie dat sinds Atatürk Turkije domineerde.

Tegenwoordig bestaat die maatregel niet meer in Turkije en wordt de oproep tot het gebed in het Arabisch gedaan.

Dag van de Republiek

29 oktober is een van de belangrijkste nationale feestdagen in Turkije. Het feest staat ook wel bekend als Cumhuriyet Bayramı of de Dag van de Republiek. Het wordt gevierd ter herinnering aan de proclamatie van de Republiek Turkije op 29 oktober 1923 door Mustafa Kemal Atatürk. Velen trekken naar de hoofdstad Ankara om daar het mausoleum van Atatürk te bezoeken.

Bekijk hier een filmpje van de Turkse nationale studenteneed

Hurriyet

M.S.