De film “Müslüm” beeldt het leven van de overleden bekende Turkse zanger Müslüm Gürses af, en is sinds 26 oktober in Turkije te bekijken in de cinema. (Vanaf 15/11/2018 in Pathé en in de Kinepolis)


‘Müslüm wou geen kinderen uit vrees dat hij zou eindigen zoals zijn vader. Hij dacht dat het kwade in hem terug naar boven zou komen, en hij wou absoluut niet de persoon worden die zijn vader was’, zei Mustafa Uslu, de producent van de film.

De Turkse acteur Timuçin Esen kruipt in de huid van Gürses en zijn vrouw – Muhterem Nur – wordt gespeeld door Zerrin Tekindor.

De schrijver van het script – Hakan Günday – deelde mee dat ze twee regisseurs hebben ingeschakeld voor de verfilming.

Twee contrasterende delen

‘Hakan Kırvavaç, beter gekend als Ketche, regisseerde het deel in Adana en regisseur Can Ulkay nam de verantwoordelijkheid in Istanbul. Het gebruiken van twee regisseurs was in dit geval een noodzakelijkheid, want Müslüm’s leven kan opgesplitst worden in twee contrasterende delen. Zijn leven in Adana is meer duister en brutaler, terwijl hij in Istanbul verliefd wordt en gelukkiger is. Om dit verschil te benadrukken, was het een goeie keuze om twee regisseurs in te schakelen’, zei Günday.

17 miljoen Turkse lira

De producer liet weten dat de film in totaal ongeveer 17 miljoen Turkse lira heeft gekost en de opnames afgerond waren na 28 weken. Uslu zei dat het hele productieproces meer dan 2 jaar in beslag heeft genomen.

Volgens de producer was Gürses zijn leven zo dramatisch dat ze geen enkele spannende stukken hebben moeten toevoegen.

‘In tegendeel, we hebben sommige scènes zelfs wat verzacht omdat zijn leven zo hectisch en onrealistisch is. Hij was doof langs zijn rechteroor, kon niet ruiken, is door een fan met een mes gestoken tijdens een van zijn concerten, en hij heeft zijn hele familie verloren.

Müslüm Gürses had een fascinerend leven en we hadden geen enkele reden om nog zaken toe te voegen’, zei Uslu.

Steven Spielberg

De producer deelde mee dat authentiek filmmateriaal van Gürses verwerkt is in de film.

‘Volgens Steven Spielberg moet je bij het vertellen van een waargebeurd verhaal je focussen op de feiten en het tonen van de held op het einde van de film. Wij wilden dat Gürses zelf voorkwam in de film en we hadden geluk. Vroeger hebben we met de zanger eens samengewerkt aan een reclamespot. Daarbij hebben we enkele beelden kunnen vastleggen, toen hij niet doorhad dat er gefilmd werd, die goed passen in de film’, zei Uslu.

Politieke situaties waren hem vreemd

De producer vermelde dat hij Gürses zijn manier van leven respecteert.

‘Door het maken van de film zijn we zoveel te weten gekomen over zijn leven. Gürses ontving veel uitnodigingen van belangrijke politici. Hij ging er nooit op in. Ik vond dat zeer interessant en heb zijn vrouw voor meer uitleg gevraagd. Haar reactie was: Hij hield er niet van zich op te kleden. Hij deed dat enkel voor zijn fans. Politieke situaties waren hem vreemd. Gürses leefde zoals een artiest en is gelijk een gestorven’, zei Uslu.

Müslüm Gürses is in begin 2013 op 59-jarige leeftijd overleden nadat er complicaties waren opgetreden na een hartoperatie.

TRAILER

BONUS

Hurriyet

M.S.